101-ви Алпийски полк проведе курс по търсене и спасяване на хора, затрупани от лавина

10 Mar, 2022

Курс по търсене и спасяване на хора, затрупани от лавина се проведе в покрайнините на връх Перелик в Родопите.

Обучаващите са инструктори от учебния център по планинска подготовка към 101-ви Алпийски полк в Смолян.

В курса участват 35 военни както от алпийския полк, така и от други формирования на Сухопътни войски, информира Министерството на отбраната.

Курсът стартира с важен урок – предварителната подготовка в планината е изключително важна за оцеляването.

По думите на Майор Данаил Каралов (началник на учебния център по планинска подготовка) първото нещо е, че хората трябва да бъдат подготвени. Не само войниците, но и всеки, които мисли да бъде в планината и да се движи в нея трябва да бъде подготвен.

Ние все пак сме професионалисти, не сме туристи. Затова при нас нещата са малко по-стегнати и се провеждат с много добра предварителна подготовка, отбеляза Каралов.

Запознаването с алпийското оборудване също е важен етап от обучението на армейците. Снегоходки, щеки и лавинна лопата влизат в инвентара на екипите.

Търсенето на затрупани от лавина става с помощта на лавинен уред. Това е устройство, което излъчва насочващи сигнали, чрез които местонахождението на затрупания може бързо да бъде открито.

Придвижването в район с висока лавинна опасност, правилна организация на маршрута и оказване на първа медицинска помощ са част от другите знания, които военните усвояват по време на планинския курс.

 

  • Снимки: Военни части в акция по време на учението „Родопи 21“

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура