Две семейства с деца от Украйна са настанени край Смолянските езера

07 Mar, 2022

Областният управител на Смолян Емил Хумчев се срещна с първите две семейства, пристигнали от Украйна в Смолян. Те са на двама братя от Одеса.

Първите дни те бяха настанени в държавни жилища, а след това собственикът на хотелски комплекс в района на Смолянските езера предостави частен апартамент за нуждите на бягащите от войната.

От БЧК-Смолян изпратиха храни, завивки и кухненска посуда за нуждите на семействата, които са с три деца.

„Надявам се, скоро всичко това да приключи, но имаме информация, че още много семейства ще пристигнат в Смолянска област. Вече има сформиран щаб на областно ниво, който ще координира посрещането им. Имаме готовност за настаняване на около 200 човека в нашата област, в държавни, общински  и в частни жилища. Държавата отпуска такива средства“, каза Емил Хумчев.

Той обясни, че първото нещо, което трябва да направят  пристигащите, е да се регистрират в служба „Миграция“ към Областната дирекция на МВР. Според статута, който придобиват, има възможност за социално подпомагане, здравно обслужване и възможност за децата да посещават детски и учебни заведения. Държавата отпуска такива средства, каза областният управител Емил Хумчев.

„Тук се чувстваме в безопасност. Огромна благодарност към всички, които ни помагат, това ще се помни цял живот“, каза Олга, която изрази надежда, че скоро всичко ще приключи и ще се върнат по домовете си.

Единият от братята – Артьом, изказа благодарност към областния управител и българското население, които ги подкрепят в този тежък за тях момент.

„Обстановката в Одеса беше много тежка – нямаше хранителни продукти, бензин. Постоянно се чуваха изстрели, взривове, въздушни тревоги, самолети. Беше опасно и бяхме принудени да дойдем в България. Ние сме етнически българи, целият ни живот е бил в Бесарабия. И сме много благодарни, че тук ни дадоха жилище, храна, дрехи“, разказа той.

Бежанците обясниха, че са пътували 3 дни, като са срещнали големи трудности на границата, където са престояли почти 20 часа.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура