Отличиха Иван Гранитски с Националната литературна награда „Николай Хайтов”

04 Mar, 2022

Иван Гранитски е носителят на Националната литературна награда „Николай Хайтов” за 2021 г. Церемонията по връчването й се проведе в община Смолян.

Наградата се присъжда за написаните от него предговори в многотомното издание на творчеството на Хайтов в Издателство „Захарий Стоянов”, за публицистиката му и множеството статии в периодичния печат, посветени на големия български писател.

Иван Гранитски е член кореспондент на БАН, поет, публицист, издател и общественик.

Секретарят Момчил Николов връчи наградата на известния творец и го поздрави от името на кмета Николай Мелемов.

„За мен тази награда е висока чест. Приемам я като дейност на издателството Захарий Стоянов“, посочи Гранитски.

Той отбеляза, че са издадени 17 тома на Николай Хайтов. Носителят на приза благодари на Община Смолян за учредената награда.

Церемонията по награждаването започна с изпълнения на състав от ФА „Родопа“. Наградата се връчва по идея на Община Смолян и Съюзът на българските писатели /СБП/.

Председателят на СБП Боян Ангелов благодари на кмета Мелемов за учредяването на наградата, както и за доброто взаимодействие със СБП. Той благодари за активната творческа дейност на председателя на дружеството на СБП в Смолян Светозар Казанджиев.

Ангелов обяви, че за Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ и Община Смолян даряват 150 книги от издателствата „Захарий Стоянов“ и „Български писател“.

Професионалното жури, което определи носителите на литературната награда за 2021 г. бе с председател Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели и членове: Иван Есенски – поет, редактор на в. „Словото днес“; Светозар Казанджиев – председател на Дружеството на писателите – Смолян; проф. д. ф. н. д-р Елена Николова – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ – Филиал Смолян и Цветанка Илиева – ст. експерт в Община Смолян.

Секретарят Момчил Николов прочете решението на Общинския съвет в Смолян, с което се определя наградата за 2021 г. да е в размер на 500 лева.

Церемонията по връчването й се водеше от актьора Румен Бечев. Той прочете есето „Българолюбецът от Родопите“ с автор Светозар Казанджиев, носител на наградата -2008 г., посветено на Николай Хайтов, публикувано в сборник „Родолюбецът“.

На събитието присъстваха председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова, представители на културни институции и граждани.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура