Агенцията по горите: Всеки гражданин може да подава сигнали в онлайн приложението „Защити гората“

02 Mar, 2022

Изпълнителната агенция по горите и държавните горски стопанства продължават засилените проверки в горските територии на страната.

От ИАГ информират, че при съмнение за незаконни дейности в горите всеки гражданин може  да подава сигнали освен на телефон 112, а и в онлайн приложението „Защити гората“ (https://zashtiti.gorata.bg).

Приложението за подаване на сигнали за незаконни дейности в горите е съвместна инициатива на Гората.бг, Изпълнителна агенция по горите и Природен, целяща приобщаване на гражданското общество към каузата за опазването на горите и дивите животни в България.

Подаването на сигнали е много улеснено чрез конкретни указания за разпознаване на нарушенията (незаконна сеч, незаконен транспорт на дървесина, бракониерство и други) и чрез визуализиране на карта с координатни точки, информация за сигнала и за резултатите от извършените проверки.

Как да разпознаем нарушенията?

Незаконна сеч
  • Липсва информационна табела на горските пътища, навлизащи в гората, където се извършва сеч на дървета.
  • Сечта се извършва в тъмна част на денонощието.
  • Липсва маркиране с боя и контролна горска марка на отсечените дървета.
  • На по-дебелите отсечени дърва се забелязват значително по-свежи марки (т.е. допълнително поставени фалшиви марки) в сравнение с останалите марки.

Незаконен транспорт

  • Товарни превозни средства без регистрационни номера.
  • Липсва маркиране с боя и горска марка върху челата на превозваната дървесина (марка се поставя на всички отрези с диаметър над 20 см и на отрезите на най-малко 30% от обема на дървата за огрев).
  • Липсва издаден превозен билет за превозното средство, което се установява чрез справка в публичния регистър на ИАГ по рег. номер (на влекача или на ремаркето) или по номер на позволителното за сеч.
  • Наличие на други несъответствия между превозния билет и транспортираната дървесина – вписан различен дървесен вид от транспортирания, описаното в превозния билет количество дървесина не отговаря на транспортираното или превозното средство извършва курс, който е различен от посочения в билета.

Други нарушения

  • Нерегламентирано строителство в горски територии – наличието на земно-изкопна техника в гората без да е обозначен строителния обект и без да са налични документи за строежа в изпълнителните (напр. границите на новите горски пътища се отбелязват с боя на стоящите по периферията им дървета и в технологичния план за сечището).
  • Нерегламентирано сметище в горски територии – наличие на битови, строителни и други отпадъци в горски територии. Сигнали за замърсени места и други обекти можете да отбележите в мобилното приложение Природен.
  • Наличие на опасни дървета, застрашаващи живота и здравето на хората и/или функционирането на инфраструктурни обекти и сгради
  • Пожар – в случай на възникнал пожар в горски територии и/или в непосредствена близост до тях е необходимо веднага да сигнализирате на единен европейски номер 112.
  • Повредена горска или туристическа инфраструктура – дълбоки коловози по горски пътища, счупен туристически мост или беседка, и други.

 

 

 

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура