Три български проекта са номинирани за наградите НАТУРА 2000 на Европейската комисия

21 Feb, 2022

Обявени бяха кандидатите за наградите НАТУРА 2000 на програма Life на Европейската комисия. Това обявиха от природозащитната организация „Зелени Балкани”.

И тази година Европейската комисия отличава достижения в управлението и опазването на защитените зони от мрежата „Натура 2000“.

Целта на наградите е да се насърчат и отличат най-успешните постижения и да се повиши осведомеността за мрежата от защитени обекти и нейната роля за опазване на европейското природно наследство, като в същото време се популяризират социалните и икономическите ползи.

През настоящата година за наградата кандидатстват общо 40 кандидата в следните категории – опазване на земите, опазване на морските райони, комуникации, социално-икономически ползи, трансгранично сътрудничество, награда на публиката.

Участват проекти и организации от Естония, Латвия, Австрия, Словения, Хърватия, Гърция, Румъния, Германия, Италия, Франция, Испания, Португалия и България.

България се състезава в категориите комуникации и опазване на земите със следните проекти – „Натура 2000 – Нови хоризонти в България“, „Реинтродукция и завръщане на емблематичния за България вид – лешоядите в обекти от Натура 2000“ и „Кодово име Пеликан – Възстановяване на екосистеми за птици и хора по поречието на Долен Дунав“.

Комисията от независими експерти разглежда подадените заявления, финалистите ще бъдат обявени през март 2022 г.

 

  • Снимка: Богдан Боев
Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура