Община Смолян стартира реализирането на нов социално-икономически проект

11 Feb, 2022

Стартира реализирането на проект „По-близки и по-успешни в Община Смолян“, финансиран от Европейския социален фонд чрез и Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж ” 2014-2020.

На 10.01.2022 г. бе подписан Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализиране на проект „По-близки и по-успешни в Община Смолян“, процедура чрез директно предоставяне с интегрирано проектно предложение BG05M9OP001-2.056 Социално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“ – Компонент 2.

Проектът се финансира от Европейския социален фонд чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 и Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж ” 2014-2020г.

Проектът ще се изпълнява от Община Смолян в широко партньорство, включващо образователни институции, неправителствена организация, развиваща дейност в сферата на социалните дейности и образованието и работодатели както следва:

  • Детска градина „Радост”- гр. Смолян
  • Детска градина „Веселушко”- гр. Смолян
  • Детска градина „Дъга“-с. Смилян
  • Основно училище „Юрий Гагарин”- гр. Смолян
  • Средно училище „Кирил и Методий”- гр. Смолян
  • Основно училище „Кирил и Методий”- с. Смилян
  • Професионална гимназия по техника и технологии „Христо Ботев”, гр. Смолян
  • Фондация “РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ЗНАНИЕ И СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ-АВИЦЕНА”
  • „Пампорово“ АД
  • „Боб – Тони“ ООД

Целта на проект „По-близки и по-успешни в Община Смолян“ е да създаде ефективен и иновативен модел за устойчива социално-икономическа интеграция на хора от уязвимите групи на територията на Община Смолян в съответствие с общата цел на процедурата да допринесе за повишаване качеството на живот, социалното включване и намаляване на бедността, както и до трайната интеграция на представителите на уязвими групи чрез реализацията на комплексни мерки и прилагането на интегриран подход.

Общата стойност на проекта е 1 573 417, 65 лева, от които 1 183 459,15 лева по ОП„РЧР” и 389 95,50 лева по ОП „НОИР”.

Срокът за изпълнение на проекта е до 30.06.2023г.

Проектът е насочен към повишаване на качеството на живот, намаляване на бедността и недопускане предаването на бедността през поколения.

Концепцията се основава на междусекторен подход и комплекс от взаимно-допълващи се дейности, насочени към решаване на съществуващите проблеми пред лицата и семействата от уязвимите групи, съчетани с възможността за индивидуален подход, съобразен с потребностите и желанията на целевите групи.

Проектът включва редица дейности за трайна интеграция на пазара на труда, включващи мерки за активиране, мотивационно и професионално обучение, осигуряване на субсидирана заетост, както и за насърчаване на предприемачеството и самостоятелната стопанска дейност.

Ще бъде развита интегрирана социално-здравна услуга в общността, която ще даде възможност за промоция на здравето, по-добро качество на живот и грижа за възрастните и хората с увреждания от маргинализираните групи.

Трайната интеграция изисква да бъдат реализирани дейности за преодоляване на негативните стереотипи спрямо ромската общност и популяризиране на културната идентичност на ромите, като пълноценна част от гражданското общество в Община Смолян и в България.

Социално-икономическата интеграция е процес, който изисква продължителни и целенасочени усилия по отношение на децата и семействата. Целта е да се намали съществено делът на отпадналите от образование и да се работи с родителите за тяхното активно участие, включително и “училище за родители”.

Проектът включва широк кръг допълнителни занимания с ученици, застрашени от отпадане, както и подобряване на образователната среда в техните училища и детски градини.

Предвидени са и мерки за кариерно консултиране за осигуряване на успешен преход от образование към заетост.

Информация за изпълнението на проекта ще бъде публикувана регулярно на интернет сайта на Община Смолян.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура