Правителството отпуска 5 млн. лева за възстановяване на пътя до Триград

10 Feb, 2022

Държавата отпуска 5 057 888 лева, за да може пътят до Триград да бъде възстановен.

Новината обяви вътрешният министър Бойко Рашков след заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Известно е, че с валежите през декември в някои специални области бяха причинени доста сериозни щети и затруднения – бедствено положениекаквото е в района на Триград, община Девин, посочи Рашков.

Единственият път, който може да се ползва там, има срутище. Именно това налага преди приемането на Закона за държавния бюджет в днешното заседание да се отделят средства от резерва на Министерството на финансите, за да се покрият крайните необходимости на това място, отбеляза той.

В близките дни ще има решение на МС да започнат неотложно отстраняване на тези свлачища и да може час по-скоро да се възстанови движението по пътя. Специално за целта бяха гласувани 5 млн. и 57 хиляди лева, заяви Рашков.

По думите на министъра, това ще бъде първоначалната сума, а с приемането на бюджета се очаква Междуведомствената комисия да разполага между 80 и 90 млн. лева и тогава ще се разгледат и за други случаи на ерозии в населените места.

Обект на внимание ще са община Борино, Златоград, Рудозем, Чепеларе. Впоследствие на падналите валежи бяха разрушени пътища, затова държавата трябва да предприеме действия по отстраняването на авариите и ерозиите.

Целта е гласуването на тези средства, с които да започне отстраняането на щетите. Те ще се осигурят от Министерството на финансите, защото тези мерки са необходими да се предприемат преди приемането на бюджета, поясни Рашков.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура