В четвъртък ще обсъдят държавна подкрепа за най-нуждаещите се обекти след наводненията

08 Feb, 2022

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет ще проведе заседание в четвъртък, 10 февруари, на което ще бъдат разгледани и предложени за финансиране от правителството най-нуждаещите се от ремонт обекти, пострадали от наводненията през декември м.г.

Комисията работи изключително активно, без допускане на забавяне на разглеждането на спешните проекти и в тясно сътрудничество с Министерството на финансите.

Общите искания, постъпили в Комисията, са на стойност близо 90 милиона лева, отделно от тях има изостанали от изминали периоди нефинансирани обекти за още 425 милиона лева, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Спешно финансиране от правителството приоритетно ще получат обекти, представляващи най-голяма потенциална опасност и за които е представена надлежна проектно-сметна документация.

Анализите показват, че лошото поддържане на реките през последните десетилетия е главната причина за авариите. Друг рисков фактор е отдаването на концесия на добив на инертни материали от коритата на реките, което се извършва в разрез с техническите нормативи и води до промяна на хидравличния режим на реките.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура