750 млн. лева за борба с мръсния въздух по новата програма „Околна среда“

31 Jan, 2022

750 млн. лева са планирани за подобряване качеството на атмосферния въздух през следващия програмен период (2021 – 2027 г.) по Оперативна програма „Околна среда“.

Това стана ясно от изказване на вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Министър Сандов изтъкна, че за първи път правителството осигурява национални средства за подобряване качеството на атмосферния въздух в размер на 77 милиона лева.

Според думите на Сандов по нов механизъм, който се очаква да стартира скоро, са планувани 47 милиона лева.

„В Бюджет ‘2022 ще има и допълнителни 30 милиона чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС)“, поясни министърът.

Сандов посочи, че все още се изпълняват проекти и по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ в размер на 122 милиона лева за подмяна на битовото отопление и разработване на общински програми, както и 500 милиона лева за обществен транспорт.

Министър Сандов обясни, че българското законодателство е синхронизирано с европейското, но срещу страната ни има наказателна процедура заради неизпълнението на съответните изисквания.

„След очаквано негативно решение от съда в Люксембург местните власти ще трябва да пристъпят към по-решителни мерки”, каза още министърът.

Той посочи, че местната власт може да въвежда мерки за ограничаване употребата на определени видове горива или уреди за отопление и да създава нискоемисионни зони като друга възможност за ограничаване емисиите на фини прахови частици (ФПЧ).

Сандов отбеляза, че е в комуникация с Министерството на труда и социалната политика за това енергийните помощи под формата на въглища и дърва да бъдат прекратени, защото  превишаването на нормите на ФПЧ се дължи предимно на битовото отопление и транспорта.

Министър Сандов уточни, че не става въпрос за спиране на помощите за отопление,  а за замяната им с подпомагане за електроенергия и други средства, което е въпрос на допълнително обсъждане. Той отбеляза и, че индустриалните и кариерните дейности също допринасят за влошаване качеството на въздуха.

 

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура