Предлагат удължаване на междусрочната ваканция

18 Jan, 2022

В момента няма никаква причина да затваряме училищата на национално ниво. Няма да повтаряме грешките от миналата година, когато училища без нито един заразен учител и ученик бяха принудени да учат онлайн, защото на други места има проблеми.

Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай Денков във връзка с призивите за преминаване към обучение от разстояние в електронна среда заради високата епидемична вълна.

МОН ще продължи да прилага локален подход, като отчита ситуацията в конкретното училище и в съответното населено място, община и област.

Министърът посочи, че всеки ден издава заповеди за преминаване в онлайн обучение за паралелки или училища, в които има повече болни и присъствените занятия са затруднени.

Министър Денков смята за разумно между първия и втория срок да има общо пет неучебни дни в седмицата от 31 януари до 4 февруари 2022 г. Един от тях е междусрочната ваканция.

Заедно със съботите и неделите преди и след посочената работна седмица учениците няма да влизат в училищата общо девет календарни дни (от 29 януари до 6 февруари).

Така учениците ще се върнат в клас на 7 февруари и, ако няма забрана от здравните власти, ще започнат втория срок присъствено.

По този начин учениците и преподаватели ще могат да се възстановят от натоварването, свързано с изпитванията и оформянето на срочните оценки.

Предложението ще бъде обсъдено в Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование на 21 януари.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура