Дизайнерката Радослава Лазарова с модни съвети за бъдещите булки

17 Jan, 2022

Носителката на Златна игла за най-добър дизайнер Радослава Лазарова от модния бранд Blink сподели пред списание Fashion Lifestyle грешките, които дамите допускат най-често при избора на перфектната булчинска рокля, както и тайните на успеха за бъдещите булки.

Ето и съветите на дизайнерката:

1. Когато изборът на тоалет не е съобразен с мястото на събитието. Например, обемната рокля с катедрален шлейф и богата дантелена, ювелирна украса не са подходящи за тържество в „рустик“, „готик“, „бохо“ стил или сватба тип „градинско парти“.

2. Една от основните цели на дизайнера е да прикрие недостатъците и да подчертае красивите, отличителни черти на дамата. Когато не се вслушват в съветите на стилистите, може да се стигне до получаването на гротескни визии, като недобре оразмерени тоалети, неподходящи съчетания на цветове, аксесоари, обеми и силуети, както и прекалено тесни или широки рокли.

3. Големият антураж от хора, който съпровожда булката по време на избор на тоалет. Всяка от тези дами проектира своя собствен вкус и изразявайки, настоявайки и насочвайки булката към определен модел рокля, може да доведе единствено до объркване и забавяне в решението.

Препоръчвам присъствието на нейната майка, както и на максимум една близка приятелка.

4. Прекаленото ранно пазаруване. Година преди събитието често се случва промяна в килограмите, а и в период на пандемия е много рисковано младоженците да направят дългосрочен план. Шест месеца преди сватбата е период, който е напълно достатъчен за избор на рокля и за нейното изработване.

5. Когато се прекали с пробването на много рокли, настъпва объркване, а пренасищането с детайли прави избора още по-труден. Винаги предлагам основни силуети, подходящи за съответната фигура, съобразени с темата и мястото на събитието, но не повече от пет броя.

6. Срещам се с булки, които искат да са с точно определен аутфит. Винаги държат на „роклята от снимката“, но тя задължително трябва да се пробва, преди да пристъпим към поръчването й. Повечето снимки са прекалено обработени и тоалетите изглеждат по различен начин, спрямо реалността. Винаги е добре да съобразим с локацията, темата, стилистиката и индивидуалните ни особености, за да се избере подходящата рокля.

7. Често срещано явление е стремежът към съвършена визия. Дамите изпадат в крайности и търсят несъвършенства в избраната рокля, дори и да не съществуват.

Под влияние на стрес и повтарянето, че това е „моментът на живота им“, булките не могат да изпитат удоволствие от избора на тоалет, а изживяват притеснение относно финалния резултат и мнението на околните.

Съветът ми е да се доверят на специалистите и да се фокусират към идеята на сватбата, а именно празникът на тяхната любов и създаването на ново семейство. По този начин дизайнерът ще има свободата да изработи съвършената рокля, защото постоянното намесване в работата му пречи за постигане на желаните резултати.

8. Не съм съвсем против онлайн поръчките, но без да пробвате роклята си при специалист, е рядкост поръчаното да не се нуждае от промяна. Имам практика да консултирам булки от разстояние, но задължително се разбираме за поне една проба, за да оразмеря коректно дрехата и да проверя детайлите и цветовете върху дамата на живо. В 90% от случаите тоалетите се нуждаят от корекция – било то скъсяване или минимално стесняване.

9. Облекло в пъти надвишаващо бюджета. Жените имаме склонност да се „влюбваме“ в дрехи и съответно да харчим неразумни средства, за да реализираме мечтите си.

Преди да го направите, предлагам да помислите за посланието, което тази супер луксозна дреха носи към гостите ви.

Ако младоженецът е със скромен класически костюм, ако събитието е на непретенциозно място, а стилистиката и атмосферата са в съвсем друга насока, това решение би било крайно неуместно.

10. Не организирайте посещението си в бутика на Вашия дизайнер през почивните дни. Тогава има голям поток от хора, които са тръгнали да пазаруват или да разгледат от любопитство.

Изберете си индивидуален час в работен ден, за да получите изцяло вниманието на стилиста и да се насладите на пълноценната консултация.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура