МОСВ готви мерки за подобряване качеството на въздуха

07 Jan, 2022

Концентрацията на фините прахови частици (ФПЧ10) във въздуха над големите градове е 2-3 пъти по-висока в новогодишната нощ в сравнение с вечерните часове на 31 декември 2021 г. и сутринта на 1 януари 2022 г.

Това показва анализът на МОСВ по данните от станциите на Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) в страната.

„Категорично в големите градове, със или без общинска заря, има сериозно покачване на концентрацията на фините прахови частици в атмосферния въздух след полунощ. И фактът, че фойерверките замърсяват въздуха, е безспорен“, каза министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Министър Сандов заяви, че подобряване качеството на атмосферния въздух е приоритет на правителството и МОСВ работи за осигуряване на национално финансиране за системата за мониторинг.

Планира се разширяване и модернизиране на системата в посока на това да се идентифицират местата и източниците на замърсяване, за което ще бъдат заделени 15 млн. лв. Допълнително ще се инвестират 1,4 млн. лв. за укрепване на съществуващата система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух.

Според нормативните изисквания средноденонощната норма за ФПЧ10 е 50 µg/m3.

Подробни данни по часове за ФПЧ10 от автоматичните измервателни станции на ИАОС в цялата страна за 31.12.20221 г. и 01.01.2022 г. ще намерите в таблицата тук.

Министерството на околната среда и водите подготвя нова методика за контрол на промишлените предприятия, както и повишаване на санкциите за замърсяване от индустрията. Това съобщи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

„Работим за промяна в методиката за извършване на комплексни проверки на промишлените предприятия“, заяви министър Сандов.

Той допълни, че в цялата страна ще се увеличат мониторинговите станции за качеството на атмосферния въздух, както и ще се извършва анализ, който да установява химическия състав на замърсяващите компоненти.

„Нас ни интересуват промишлените замърсители. В новия модел на контрол се планират и т.нар. кръстосани спешни проверки – експерти от една регионална инспекция да проверяват обекти и предприятия на територията на друга, както и задължително участие на граждани, стана ясно от думите на Сандов.

В най-скоро време той ще предложи и драстично увеличаване на глобите за индустриално замърсяване: „Идеята е санкциите да бъдат достатъчно високи и съответно възпиращи за потенциалните нарушители“.

МОСВ ще подготви инструкции за местните власти как да подобрят качеството на въздуха включително с мерки, като редовно миене на улици, за да се ограничи разпространението на прах във въздуха. Министърът обеща на общините и стимули в прилагането на мерките за повишаване качеството на атмосферния въздух.

Планирани са 15 млн. лв. за мониторинговата мрежа от станции, отчитащи качеството на атмосферния въздух в цялата страна. За първи път се отделят 47 млн. лв. национално финансиране за подобряване на чистотата на въздуха.

По Оперативна програма „Околна среда“ върви подмяна на отоплителните уреди на домакинствата с финансиране в размер на 120 млн. лева. А през новия програмен период са предвидени над 4 пъти повече средства за  мерки, свързани с подобряване качеството на атмосферния въздух.

Според министър Сандов подмяната на уредите за отопление в домовете ще преодолее до голяма степен замърсяването на въздуха с ФПЧ, защото основният замърсител по този показател е битовото отопление.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура