Александър и Виктория са най-предпочитаните имена за бебета у нас

05 Jan, 2022

За поредна година Александър и Виктория оглавяват класацията за най-предпочитани имена за бебета в страната, сочат данни на НСИ.

При новородените момчета наред с традиционните имена Георги, Димитър, Иван и Калоян преобладават нехарактерни за българската традиция имена като Мартин, Даниел и Виктор.

Все по-често се срещат и имена на български ханове и царе – Борис, Симеон, Самуил и други.

Челната тройка сред десетте най-често срещани имена при момичетата – Виктория, Мария и Никол, се запазва вече няколко години, като през 2021 г. веднага след тях са Рая и София.

Виктория продължава да води първенството, при новородените момичетата, за най-разпространено име четвърта поредна година.

През последните няколко години начело в класацията на най-предпочитаните имена за новородените момчета в България са Александър и Георги. През 2021 г. на първо място отново е Александър.

Разнообразието на имената при жените остава по-голямо от това при мъжете. Личните имена на мъжете са над 30 хил., а на жените – близо 40 хиляди.

Макар броят им да намалява в сравнение с предходната година, най-разпространени сред мъжете продължават да са имената Георги, Иван и Димитър. Следват Николай, Петър и Александър.

Най-популярното име сред жените продължава да е Мария. Следват Иванка, Елена и Йорданка. Сред двадесетте най-разпространени имена при жените са Даниела, Десислава, Петя, Гергана, Росица и други

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура