Община Смолян награди победителите в екологичната инициатива Климатон

27 Dec, 2021

Зам.-кметът Марин Захариев официално връчи наградите на победителите в провелия се на 25 и 26 ноември Климатон – Смолян 2021 под мотото „Смолян– по-чист, по-зелен, по-устойчив в бъдещето“.

Първият Климатон, организиран от Община Смолян се проведе в партньорство със средните училища в града, които имаха за задача да разработят свой проект-идея, насочен към местен проблем и свързан с реализирането на някои от глобалните цели за устойчиво развитие на ООН.

В Идеатона се включиха следните отбори:
• отбор „Еко приятели“ – ППМГ „Васил Левски“;
• отборът на Езиковата гимназия „Иван Вазов“;
• отбор „Икономисти“ – ПГИ „Карл Маркс“;
• отбор „KEEP IT CLEAN“ – ПГТТ „Христо Ботев“;
• отбор „Зелени предприемачи“ – СУ „Кирил и Методий“;
• отбор „Силните мечки“ – сдружение „Родопски скаут“.

Събитието се проведе в он-лайн формат чрез платформата Тиймс като всеки отбор избра цел, по която да работи и да предложи решение на местен проблем за постигането на целта, водейки се от принципа „Мисли глобално – действай локално“ (Think globally, act locally!).

Общото предизвикателство което бе мото на Климатон Смолян – 2021 е „Смолян– по-чист, по-зелен, по-устойчив в бъдещето“.

Отборите разработиха своите иновативни проекти, подпомагани от своите преподаватели и от ментори от община Смолян

• отбор „Еко приятели“ разработи проект, насочен върху проблема за рециклирането на отпадъци, като проектът предвижда въвеждането на система за разделно събиране на отпадъците в училището с участието на всички ученици и учители.

• отборът на Езиковата гимназия „Иван Вазов“ представи проект за изграждане на учебен пчелин и компостер с цел открити уроци по природни науки и практически занятия свързани с пчеларство, биоземеделие и екология.

• отбор „Икономисти“ предложи иновативна машина „Върни-вземи“, захранваща се с със слънчева енергия, която има три отделения за пластмаса, стъкло и метал, като през тъмната част на денонощието ще работят на батерии, които са се заредили посредством слънчевата енергия. За всяка върната бутилка в съответния отвор, машината ще връща в замяна валута като всеки отпадък има различна цена в зависимост от нивото му на разградимост.

• Върху подобна идея работи и отбор „KEEP IT CLEAN“ – предложеният от тях проект за поставяне на автомат за събиране на рециклируеми отпадъци, като за всеки върнат отпадък, гражданите да получат парично възнаграждение.
• отбор „Зелени предприемачи“ презентира проект „Енергия за нас“, която цели създаване на инсталация за чиста енергия чрез монтиране на соларни фотоволтаични модули върху покрива на училището.

• отбор „Силните мечки“ – сдружение „Родопски скаут“ работи върху проекта за създаване на информационен екологичен парк.

Всеки един проект бе разработен в максимална степен детайлно и бе описано как допринася за постигането на глобалните цели за устойчиво развитие на ООН.

Отборите презентираха своите проекти във втория ден на Климатона. Всички отбори бяха много мотивирани, активни и демонстрираха познания и ангажираност към глобалните проблеми, свързани с климата и опазването на околната среда.

Класирането бе трудно, но журито в състав Марин Захариев, заместник-кмет на Община Смолян, Борислав Димитров – главен архитект на Община Смолян и Цветанка Генчева, ръководител на Областен информационен център – Смолян дадоха две първи места за отборите „Кееp it claim“на ПГТТ „Христо Ботев“ и „Икономисти“ на ПГИ „Карл Маркс“, а второто място печели отборът на ППМГ „Васил Левски” – „Еко приятели.“ Журито се спря на проектите, които се отличиха със своята иновативност.

Наградите са парични, като средствата се предоставят на училището за изпълнението на малък екологичен проект в полза на учебното заведение.

Проектите на отборите, които не спечелиха също заслужават не малко признание, като журито отчете изключително добрата подготовка на проекта на отбор „Зелени предприемачи“ от СУ „Кирил и Методий“, които бяха направили задълбочено предпроектно проучване и консултации със специалисти в областта на зелената енергия.

Проектът на ЕГ „Иван Вазов“ се отличи също с много добро проучване, познаване на темата и детайлно разписване на дейностите, като отборът демонстрира и най-голяма активност в дискусиите.

Най-малките участници в Климатона бяха скаутите от сдружение „Родопски скаут“, които с много хъс работиха върху идеята за създаване на екологичен парк, като представиха своите идеи с много добра визуализация и описания и не отстъпиха по компетентност на по-големите участници.

Всеки отбор бе уникален в своята работа и бе удоволствие да се работи и общува с тези млади хора. Всички участници в Климатона получават грамоти за участие.

Припомняме, че инициативата на Община Смолян да се включи в организацията на Климатона е и във връзка с изпълнението на проект „+CityxChange“, по програма Хоризонт 2020, в който Община Смолян е партньор.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура