Община Смолян с проект за електроенергия чрез инсталация на покрива на Спортната зала

15 Dec, 2021

Община Смолян започва изпълнението на проект BGENVIRONMENT-4.003-0013 „Партньорство за адаптация към климатичните промени“, по програма „Опазване на околната среда и климатичните промени, финансирана от ФМ на ЕИП 2014 – 2021 г.

На 23.11.2021 г. Община Смолян сключи Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № Д-33-55/23.11.2021 г. за реализирането на проект “Партньорство за адаптация към климатичните промени”, по Програма „Опазване на околната среда и климатичните промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) 2014 – 2021.

Проектът ще се изпълнява в широко партньорство, включващо 4 общини от България – Смолян, Асеновград, Свиленград и Крушари, Плеядес България ООД – компания развиваща дейност в сферата на устойчивото развитие и партньор от Норвегия – Университетът за наука и технологии в Трондхайм. Програмен оператор на програмата е Министерство на околната среда и водите.

В проектът са планирани целенасочени дейности за повишаване капацитета на местните власти за разработване и прилагане на програми за адаптация към климатичните промени, за въвеждане на конкретни мерки, водещи до директно намаляване емисиите на парникови газове като пряка връзка към целите на ЕС за адаптирани към климата градове и общности.

За Община Смолян конкретните мерки включват инсталация за производство на електроенергия от ВЕИ на покрива на сградата на Спортната зала и комбинирана инсталация за производство на електроенергия и топлоенергия от ВЕИ на покрива на сградата на Плувния басейн в града.

Едновременно с това ще се осъществят дейности по въвеждане на пилотен енергиен мониторинг на консумация и производство на енергия в сгради и мониторинг на потенциала на слънчева и ветрова енергия, като получените знания и резултати, ще се имплементират в нови или актуализирани действащи програми за насърчаване на използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) на общините партньори.

Проектът е насочен и към нуждите на общините за обучение и повишаване капацитета на служителите и изпълнение на мерки за производство на електрическа и топлинна енергия от възобновяеми източници и извършване на обследвания за енергийна ефективност, заложени в програмите за енергийна ефективност на общините партньори.

Всички дейности ще се извършват при обмяна на опит с партньора от Норвегия, който ще допринесе дейностите да бъдат изпълнени чрез прилагане на добри примери и иновации при изпълнение на дългосрочни и краткосрочни програми за енергийна ефективност и за насърчаване на използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и биогорива. Също така са заложени и задължителните дейности по управление, публичност и финансов одит.

Общата стойност на проекта възлиза на над 940 хиляди лева, а продължителността му е 24 месеца.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура