Бедствено положение в Неделино и Рудозем след проливния дъжд

12 Dec, 2021

Кметът на Неделино Боян Кехайов обяви бедствено положение в цялата община заради проливния дъжд, вятър и нанесените щети.

Към всички водачи на моторни превозни средства отправям апел да бъдат изключително внимателни, тъй като пътните платна са наводнедни, има образувани кални наноси, а пътя Неделино- Крайна в района на бившата пресевна станция е наводнен, поради излизане на река Неделинска от пътното платно, заяви Кехайов.

Улица “Стара планина” е затворена за движение поради свличане на земни маси. Поради наводняване на помпена станция село Крайна, временно е преустановено.

Бедствено положение е обявено и в Община Рудозем заради интензивното покачване на реките Арденска, Чепинска, Елховска и излизането на реката от коритото и заливането на улици в централната част на Рудозем.

В Община Борино също е обявено частично бедставено положение. Без достъп са селата Ягодина, Буйново и Кожари. Участък от пътя Ягодина Тешел е разбит.

За по-малко от 24 часа в Златоград се изляха над 120 литра на кв. м дъжд. Реката излезе от речното корито в най-ниската си точка и заля пътното платно на републиканския път за Кърджали, който остана затворен до оттичане на водата, съобщи кметът на Златоград Мирослав Янчев.

Кризисният щаб бе свикан и съвместно с Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” бяха изградени защитни диги, които да насочат приливните води към изхода на града.

От 4 до 12 декември над Златоград се изля дъжд над 260 л на кв м. В резултат на обилното количество дъжд се активира свличане на земни маси на пътя за Ерма река. Една къща в кв. Граничар на Златоград е наводнена, информира още кметът Янчев.

Снимка: Реката в Неделино
Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура