Оценката от матурата по български език ще влиза в балообразуването за медицина

10 Dec, 2021

В балообразуването на кандидат-студентите по специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ ще участва и оценката от задължителната за всички матура по български език и литература (БЕЛ).

Досега за „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“ не се вземаше оценката от ДЗИ по БЕЛ. Тази промяна бе предложена от ректорите на медицинските университети преди няколко месеца, съобщи МОН.

Висши училища, които подготвят юристи, също са предвидили оценката от матурата по БЕЛ да участва във формирането на бала за следващата академична година.

Подготвят се промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността “Право” и професионална квалификация “юрист”, с които ще се регламентира тази възможност.

Това става ясно от информацията, предоставена на Министерството на образованието и науката (МОН) от 50 висши училища за кандидатстудентската кампания за академичната 2022/2023 година.

МОН изиска от всички университети в страната да обявят условията за прием, за да бъдат информирани навреме родителите и зрелостниците.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура