Планират изграждане на 50 електростанции за коли в граничните райони на България и Гърция

26 Nov, 2021

E.VE.CR.I Local-e е проект, който цели да стимулира развитието на регионалния бизнес и устойчивото използване на електромобили, съобщиха от Българска асоциация за електромобили (БАЕПС).

Проектът ще стимулира развитието на пограничните райони на България и Гърция чрез изграждане на 50 леснодостъпни и постоянно функциониращи станции за зареждане на електромобили, като 25 ще бъдат изградени във всяка от двете държави.

Те ще бъдат позиционирани в четири региона – централна и източномакедонска част в Гърция и югозападна и централно-южна България, по пътищата, свързващи Петрич и Сандански със Серес, Гоце Делчев с Драма и Кавала, Смолян и Златоград с Ксанти, Кърджали с Комотини, Свиленград с Александруполи.

Очакванията са зарядните станции да бъдат инсталирани и в Александруполи, Драма, Елефтеропули, Кавала, Като Неврокопи, Комотини, Ориестас, Серес, Солун, Тасос, Ксанти, Банско, Благоевград, Доспат, Гоце Делчев, Кърджали, Момчилград, Петрич, Сандански, Смолян, Свиленград, Велинград, Златоград и по пътищата с по-малки градове и села между тях.

Разширяването и развитието на мрежата от електростанции в трансграничните райони има множество положителни въздействия.

От една страна това са повишената енергийна ефективност, редуцирането на парниковите газове, които влияят върху качеството на въздуха и качеството на живот, а от друга – влияят позитивно върху развитието на предприемачеството, партньорството и споделянето на знания между малки бизнеси и общински структури.

Проектът E.VE.CR.I Local-e е устойчивият отговор на настоящата ситуация, изтъкват от БАЕПС. Едно от основните предизвикателства за използването на повече електромобили днес е липсата на постоянно достъпна, лесна за ползване и широкоразвита мрежа от зарядни станции.

В допълнение, районите в близост до границата, където се случват множество пътувания между съседските държави, възможността за използване на електрозарядна мрежа в съседната страна е от ключова важност.

 

Източник: БТА

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура