Очаква се до края на март 2022 г. ГКПП Златоград да заработи отново

19 Nov, 2021

Във връзка с удължаването на срока от гръцка страна за изграждането на пътя до новия пункт КГПП Рудозем до септември 2022 г., областният управител на Смолян Стефан Сабрутев инициира преговори за подновяването на работата на ГКПП Златоград.

Постъпки са направени пред Министерството на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи и Министерство на външните работи.

Идеята е ГКПП Златоград да може да заработи отново като се осигурят кабинет за  тестване и инспектори, осъществяващи епидемичен  контрол за преминаващите през границата.

Уверението, което получихме е, че се работи по въпроса и до края на март 2022 г., ГКПП Златоград ще бъде отворен, каза областният управител Стефан Сабрутев.

Припомняме, че този граничен пункт бе затворен в края на март 2020г., заради ограничителните мерки във връзка с COVID-19.

С отварянето на ГКПП Златоград се осигурява свързаността на жителите на област Смолян със Северна Гърция, като по този начин се съкращава времето за пътуване и се избягват опашките от автомобили през летните месеци на ГКПП Маказа.

ГКПП Златоград е единственият официално открит граничен пункт на територията на област Смолян и има голямо значение за развитието на икономиката и туризма в района. Затварянето му се усеща осезаемо от бизнеса и жителите на Златоград и региона.

 

Снимка: Областна администрация Смолян

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура