Строители от родопското село Чепинци ще участват в новата българска експедиция на Антарктида

18 Nov, 2021

Няколко строителни работници от рудоземското Чепинци са включени в 30-та Българска Антарктическа експедиция.

Родопчаните ще изпълняват строително-монтажни дейности на българската полярна база.

Първата група от 15 човека, включително чепинците, тръгва за Антарктида на 19 ноември. Втората част от експедицията от 11 учени се очаква да замине в средата на януари 2022 г.

Екипите на българските антарктици са изработени от цех в рудоземското село, в който се изработват известна марка спортни облекла.

Фирмата, която е изработила екипите на полярниците, шие облекла и за българските зимни олимпийски отбори.

Изграждане основите на научната лаборатория в българската изследователска база на остров Ливингстън в Антарктида и работа върху седем научни проекта са основните задачи пред участниците в поредната Българска антарктическа експедиция.

Учените ще работят и по проекти в геофизиката за изследване движението на земната кора, по геоложки проект за проучване на полезните изкопаеми, на които е богат района на базата ни, както и по три биоложки проекта за изследване на уникалното биоразнобразие на Антарктида.

Ръководителят на антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев открои значимия научен принос за България и света, който имат българските експедиции на Ледения континент.

Проф. Пимпирев изрази надежда, че към българската база на о-в Ливингстън през следващата година ще се отправи нов български научено-изследователски кораб.

Корабът трябва да мине задължителен ремонт и затова полярниците ще използват отново транспорт на партньорски държави като Аржентина, Испания, Португалия, Бразилия, за да стигнат до Антарктида.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура