Доброволци в Мадан показаха как се прави домашен компостер и какви са ползите от него

10 Nov, 2021

Продължават доброволческите дейности по проект Unlimited solidarity в Община Мадан, като доброволците по дългосрочната програма изготвиха информационна брошура „Как сами да си направим домашен компостер и ползите от него“ . 

С настоящата публикация се търси да се събуди интерес към компостирането от широката общественост, с цел намаляване на количеството отпадъци насочвано към Регионално депо Мадан.

Възприемете екологичен навик и направете градински или балконски компостер с полезни съвети и лесни строителни техники

Направете естествен тор, като намалите битовите отпадъци

Ползите от компоста

Компостът подобрява структурата на почвата, подхранва растенията и помага на почвата да задържа влага. По този начин намалява нуждата от химикали и опасни продукти, защото можем да заменим изкуствените добавки и торове с този безплатен компост. Освен това компостирането намалява количеството битови отпадъци и замърсяването на въздуха. Резултатът – доброто здраве на нашите растения, плодове или зеленчуци (или балконска зеленчукова градина), а също и екологичен навик.

За домашно компостиране можете да използвате хранителни или градински отпадъци. Като цяло материалите могат да бъдат разделени на две категории: зелени (с високо съдържание на азот, влажни – напр. Прясна трева) и кафяви (с високо съдържание на въглерод, сухи – например сухи листа). Размерът на частиците също е важен фактор в процеса. Малките или нарязани продукти се разграждат по-бързо.

Продуктите, които се разлагат са:

  • черупки от яйца или морски дарове
  • плодове или зеленчукови кори или остатъци
  • пакетчета чай, кафе
  • непечатана хартия, картон, хартиени кърпи
  • парчета плат (вълна, памук), пера, коса
  • трева,  дървесни трици, листа, цветя, растения, клони, корени

Продукти, които трябва да се избягват:

  • стъкло и пластмаса
  • желязо и метали
  • въглищна пепел, химически обработени дървесни материали
  • синтетични материали
  • плевели или болни растения или треви, ядки и рози
  • земя, пясък, камъни
  • отпадъци за котки / кучета
  • фасове
  • месо, кости, риба; млечни продукти; грес и масло

Условия и фактори

Най-важните фактори за процеса на компостиране са:

  • Отпадъци и размер на частиците. Всъщност използваните продукти са храна за организмите, с помощта на които се извършва компостирането.
  • Наличието на кислород (> 5%) и съотношението C / N (въглерод към азот 30: 1). Както всички живи същества, организмите, които участват в процеса, се нуждаят от кислород, добро количество въглерод и по-малко азот.
  • Влажност (40-60%). По този въпрос трябва да търсим баланс – нито прекалено мокър (компостът ще бъде разреден), нито прекалено сух (процесът ще спре). Ако компостът е твърде мокър – добавете кафяви продукти и разбъркайте. Ако компостът е прекалено сух – слагаме зелени материали или дори вода.

За най-добри резултати е добре да използвате компостер. Последният служи като регулатор на температурата, влажността и кислорода. Освен това ще премахне лошите миризми. Така торът ще мирише по-свеж.

Размерът на отпадъците, сянката и умерената влажност са ключови фактори

Фази на компостиране

Компостирането преминава през три фази: фаза на разлагане, фаза на сушене, фаза на зреене.

  1. Фазата на разлагане започва след подреждането на продуктите и се характеризира с скок на температурите (50-60 ° C).
  2. По време на фазата на сушене наблюдаваме спад на температурите и по-забележима трансформация (разлагане) на продуктите.
  3. Третата фаза – материалът се охлажда, активността на микробите отстъпва на земните червеи и насекомите, за да завършат процеса. Резултатът – тъмнокафяв компост и миризмата на почва. Обикновено компостът достига зрялост след 5-12 месеца (в най-добрите случаи след 2-3 месеца).

Трите етапа на компостиране – разлагане, изсушаване и зреене

Как да си направим компостер

За да направите компостер, можете да избирате между два варианта: натрупвайте продуктите директно върху земята или в контейнери (дървени или метални). Изберете добро място в градината (по-далеч от къщата и на сенчесто място). След това трябва да подготвите повърхността, като изкопаете добре почвата. Правим компоста слой по слой (за добра смес избягвайте да поставяте всички отпадъци едновременно). Между различните слоеве поставяме пръст.

  • Стъпка 1. Първият слой (около 15-20 см.) Трябва да е богат на въглерод. Поставяме листа, трева, дървени стърготини, трева.
  • Стъпка 2. Вторият слой (около 10-15 см.) Трябва да е богат на азот. Към това добавяме оборски тор, плодове или зеленчукови кори, прясно нарязана трева, пакетчета чай или кафена кал.
  • Стъпка 3. Смесете двата слоя, за да осигурите необходимия кислород.
  • Стъпка 4 . Добавете вода. За да направите добър компост, трябва да поддържате влажност. Стекът трябва да бъде конструиран така, че да задържа топлината (със заоблена точка горе). През горещите дни или когато вали, покрийте батерията с водоустойчив материал.
  • Стъпка 5. Продължаваме с редуването на слоевете до получаване на стека (1m x 1m).

Специалният контейнер трябва да бъде инсталиран в сенчест ъгъл в градината

Възможно ли е да направите своя компостер на балкона?

За да направите компостер, не е задължително да имате градина. Всъщност можете да създадете свой собствен мини кът за отпадъци във вашия апартамент. Преди започване на производството на контейнера се избира мястото. Сянка ъгъл на балкона е перфектен!

След това трябва пластмасов или дървен съд, дори можете да използвате стара саксия. Отдолу трябва да се пробият няколко дупки (за да се осигури вентилация). След това покрийте дъното с черупки от яйца, вестници и кори от плодове или зеленчуци.

Накрая се добавя почви и компостни червеи (които са друг съществен елемент). Когато слагате продукти в компоста, е добре да ги нарежете на малки парченца и да не слагате твърде много храна (защото продуктите ще ферментират и ще миришат лошо).

ОПИТАЙТЕ! ЛЕСНО И ПОЛЕЗНО Е!

 

Източник: Община Мадан

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура