Важно за избирателите, поставени под карантина и изолация

08 Nov, 2021

Община Смолян уведомява, че избирателите, поставени под задължителна карантина или изолация, съгласно Закона за здравето, заявили желание да гласуват с подвижна избирателна кутия, гласуват в секции за гласуване с подвижна избирателна кутия, различни от секциите, в които гласуват избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборно помещение.

Секциите за гласуване с подвижна избирателна кутия се образуват на територията на всяко населено място, ако до 10 ноември 2021 г. (3 дни преди изборния ден) има подадени не по-малко от 7 заявления (Приложение № 1 към Решение № 837-ПВР/НС от 01.11.2021 г. на ЦИК) от избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация.

Когато на територията на общината има повече от едно населено място и са подадени не по-малко от 7 заявления за секция, но недостатъчно за образуване на секция за всяко едно от населените места, се образува секция за територията на общината.

Една секция за гласуване с подвижна избирателна кутия може да обхваща територията на едно или повече от едно населено място в рамките на общината/изборния район.

Избирателен списък за гласуване се съставя от кмета на общината/кметството/кметския наместник, когато до 3 дни преди изборния ден са подадени не по-малко от 7 заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия (Приложение № 1 към Решение № 837-ПВР/НС от 01.11.2021 г. на ЦИК).

Органите по чл. 23, ал. 1 от ИК вписват избирателите, поставени под задължителна карантина и задължителна изолация, в списък за гласуване с подвижна избирателна кутия след извършване на проверка в съответната регионална здравна инспекция или чрез Националната информационна система за борба срещу COVID 19.

Кметът на общината/кметството/кметският наместник уведомяват заявителя за включването му в избирателния списък за гласуване чрез подвижна избирателна кутия по телефон или чрез електронната поща, посочени в заявлението му.

След вписване в списъка за гласуване в такава секция с подвижна избирателна кутия, кметът на общината служебно предприема действия за заличаване на избирателите по чл. 37, ал. 1 от ИК от списъците по постоянния им, съответно настоящ адрес.

Когато заявлението е подадено след предаване на списъка за гласуване на подвижната секционна избирателна комисия, избирателят, поставен под задължителна карантина или задължителна изолация по Закона за здравето, гласува като се дописва в допълнителната страница на списъка и подава пред СИК декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място (Приложение № 32 -ПВР/НС от изборните книжа, утвърдени с Решение № 557-ПВР/НС от 17.09.2021 г. на ЦИК).

Ако един избирател отговаря едновременно на изискванията за гласуване с подвижна избирателна кутия в секция за гласуване на избиратели с трайни увреждания и в секция за гласуване на избиратели, поставени под задължителна карантина или изолация, той гласува във втория вид секция.

Заявлението за вписване в списъка за гласуване с подвижна избирателна кутия (Приложение № 1 към Решение № 837-ПВР/НС от 01.11.2021 г. на Централна избирателна комисия (ЦИК)) се подава до кмета на общината на адрес: obshtina_smolyan@abv.bg или до кмета на кметство/кметския наместник. Заявленията се приемат в периода от 01.11.2021 г. до изборния ден включително.

Заявлението (Приложение № 1 към Решение № 837-ПВР/НС от 01.11.2021 г. на ЦИК) се подава по един от следните начини:
– саморъчно подписано от избирателя и подадено до органа по чл. 23, ал. 1 ИК от пълномощник с пълномощно в свободен текст, без да е необходима нотариална заверка на подписа на заявителя, по пощата или по факс;
– заявление, подадено по електронен начин през интернет страницата на ЦИК или съответната община, без да се изисква квалифициран електронен подпис, или на безплатен телефонен номер.

Когато заявлението е подадено по електронен начин през интернет страницата на ЦИК, комисията изпраща обобщена информация за подадените заявления до съответните органи по чл. 23, ал. 1 ИК (кмета на общината/кметството/кметския наместник) за извършване на проверка в регионалната здравна инспекция.

Информация и справки по избирателните списъци може да получите на тел. 0301/67 621 и 0882 070 897 или на сайта на Община Смолян, в меню „Избори за президент и вицепрезидент на републиката и за народни представители – 14 ноември 2021 г.”.
https://www.smolyan.bg/bg/menu/content/3765

 

Снимка: БГНЕС

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура