Община Смолян с нов проект за разделно събиране и рециклиране на отпадъци

20 Oct, 2021

Община Смолян е бенефициент по процедура BGENVIRONMENT-3.002, Открита покана №2 „Кръгова икономика и ресурсна ефективност“, на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г..

Целта на процедурата е да се подобри управлението на отпадъците на общинско ниво и използването им като ресурс, чрез реализиране на общински схеми за разделно събиране и рециклиране на отпадъците.

На 28.09.2021 г. се подписа договор за безвъзмездна финансова помощ между ръководителя на ПО и кмета на Община Смолян. Проектът се реализира в партньорство с Община Баните и Община Кристиансанд.

Проектното предложение е за разработване на анализ на добри практики, свързани с въвеждане на мерки за разделно събиране и рециклиране на отпадъци в контекста на принципите на кръговата икономика.

Анализът ще се разработва въз основа на опита на партньора по проекта от Норвегия и ще представя тенденции и механизми, подходящи за въвеждане на принципите на кръговата икономика в български общини.

Планира се, въз основа на анализа на добрите практики, в едно с информация от морфологичните анализи и допълнително проведено емпирично проучване, да се разработи Модел за генериране и тенденции при оползотворяване на отпадъците в контекста на принципите на кръговата икономика.

Проектът е плануван за въвеждане на пет основни схеми за разделно събиране и рециклиране на отпадъци, както следва:

В Община Смолян – въвеждане на схема за разделно събиране и рециклиране на строителни отпадъци, въвеждане на схема за разделно събиране и рециклиране на отпадъци от излезли от употреба гуми и въвеждане на схема за разделно събиране и оползотворяване на биоразградими отпадъци от домакинствата.

В община Баните – въвеждане на схема за разделно събиране и рециклиране на хартия, картон и стъкло и въвеждане на схема за разделно събиране и оползотворяване на биоразградими отпадъци от домакинствата.

Общата цел е подобряване на управлението на отпадъците на общинско ниво и използването им като ресурс, чрез реализиране на схеми за разделно събиране и рециклиране на отпадъци, прилагайки принципите на кръговата икономика и използвайки ноу хау от норвежките партньори.

Специфичните цели са свързани с въвеждане на схема за разделно събиране и рециклиране на строителни отпадъци в Община Смолян и предотвратяване на депонирането на около 100 т. строителни отпадъци първата година след приключване на дейностите по проекта.

Въвеждане на схема за разделно събиране и рециклиране на отпадъци от излезли от употреба гуми и предотвратяване на депонирането на около 17 т. отпадъци от излезли от употреба гуми първата година след приключване на проекта.

Въвеждане на схема за разделно събиране и оползотворяване на биоразградими отпадъци от домакинствата в Община Смолян (обхваща 150 домакинства); въвеждане на схема за разделно събиране и рециклиране на хартия, картон и стъкло (обхваща 1200 домакинства);

Въвеждане на схема за разделно събиране и оползотворяване на биоразградими отпадъци от домакинствата в Община Баните (обхваща 50 домакинства); разработване на модел за генериране и тенденции при оползотворяване на отпадъците в контекста на принципите на кръговата икономика и повишаване на знанията на целевите групи за различните предимства на кръговата икономика, ползите за опазване на околната среда, здравето и живота на населението.

Съгласно Договора за безвъзмездна финансова помощ, Община Смолян в качеството й на бенефициент по програмата има право да получи авансово плащане в размер на 271 825,32 лв. (двеста седемдесет и една хиляди осемстотин двадесет и пет лева и тридесет и две стотинки), представляващи до 45% от предоставената от ПО безвъзмездна финансова помощ, описана в чл. 16 от горепосочения договор, необходими й за частично обезпечаване на планираните дейности в рамките на проекта.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура