Кметът Мелемов се срещна с Генералния консул на Турция

13 Oct, 2021

Кмeтът на Смолян Николай Мелемов проведе среща с Корхан Кюнгерю, Гeнeрaлeн кoнcул нa Турция в Плoвдив. Това е първа официална визита на турския дипломат след встъпването му в длъжност.

В срещата участваха Мехмет Али Ердем, Търговско аташе към Генералното консулство, зам.-ректорът на Тракийския университет в Одрин проф. д-р Мурат Тюркйълмаз и общинската съветничка и изп.директор на Търговско-промишлената палата в Смолян Рабие Кьосева, която от много години работи за развитие на българо-турските отношения в община Смолян.

Смолян е третата област, която посещавам и подхождам с много голямо внимание. То се основава на постигнатото в нашите отношения през годините, посочи турският дипломат в началото на срещата.

Той изрази готовност за работа с общината по бъдещи съвместни инициативи в различни сфери и за активизиране на контактите между турския и местен бизнес за привличане на нови инвестиции в Смолян.

Необходимо е още повече да се доразвият търговските взаимоотношения, както с побратимените ни градове Пендик и Ялова, така и с други турски градове, заяви Кюнгерю.

Кметът Мелемов благодари на турския дипломат за визитата му в Смолян и каза, че сътрудничеството ни с побратимените общини е много добро, развива се през годините и е повече на културно ниво. Според Мелемов икономическите отношения са много важни и местните власти задължително трябва да помагат на бизнеса. За съжаление заради ковид пандемията са били отменени съвместни изложения и форуми, но и пандемията ще мине и те ще се проведат.

Кметът каза, че турските туристи избират Пампорово за своя дестинация и затова още трябва да се работи по облекчаване на визовия режим. По този въпрос той е работил активно през годините.

Действително е повишен интересът към Смолян и Пампорово от турците. Благодаря Ви за вашите усилия за облекчаване на визовия режим за нашите съграждани, защото това ще увеличи туристопотока, коментира по темата турският консул.

Търговското аташе към Генералното консулство Мехмет Али Ердем благодари на Кьосева за ползотворното сътрудничество.

Той припомни, че вече са се провели два българо-турски бизнес форума през 2019 г., но заради ограниченията от пандемията, тази година форума е бил отложен. Вероятно ще се проведе през пролетта на следващата година.

Зам.-ректорът на Тракийския университет в Одрин проф. д-р Мурат Тюркйълмаз сподели, че имат реализирани съвместни инициативи с Филиалите в Смолян на ПУ“ Паисий Хилендарски“ и ВСУ „Черноризец Храбър“.

В университета в Одрин се обучават 43 000 студенти. От тях 6000 са чуждестранни студенти и 1 300 български. Към висшето учебно заведение в Одрин функционира и Университетска болница с капацитет 1 100 легла и в нея работят 200 професори.

Той предложи да се изпращат за докторантури и магистратури наши специалисти, защото Университетската болница е една от най-добрите и е известна с проучвателните си дейности.

По време на разговорите бяха коментирани още възможностите за общи проекти в областта на културата, образованието и туризма.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура