Община Баните изпълнява нов социален проект за патронажна грижа

01 Oct, 2021

На 1 юни 2021 г. стартира предоставянето на услугите по проект „Патронажна грижа + в община Баните “, по процедура „Патронажна грижа +“, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Стойността на проекта е 86 075,00 лева, а срокът на изпълнение е до 1 август 2022 година.

Целта на проекта е: да се осигури подкрепа, чрез предоставяне на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания, чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги, делегирани от държавата дейности във връзка с разпространението на COVID-19.

Дейност 1 – „Патронажна грижа“ – включва предоставяне на интегрирани здравно-социални услуги; доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства; заплащане на битови сметки; заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите или с други средства, различни от тези по настоящата операция) и медицинска услуга на минимум 26 потребители в общината от специално нает и обучен за целта персонал.

Допустима целева група са: – хора с увреждания, възрастни хора в невъзможност от самообслужване, лица над 54 г., – други уязвими групи, вкл. лица, поставени под карантина.

Назначени са общо 7 домашни санитари, и 1 медицински специалист, които предоставят на потребителите интегрирана здравно-социална услуга, която включва комплексното извършване на горепосочените дейности при един потребител, сумарно до 2 часа дневно и ще се предоставя за период от 12 (дванадесет) месеца.

Потребителите получават услугата в техните домове за да ги подпомогнат в ежедневните им дейности, съобразно индивидуалните потребности на всеки един от тях.

Дейност 2 – „Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности“ – реализират се мерки за ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция в процеса на предоставяне на социалните услуги в Център за социална рехабилитация и интеграция – делегирана от държавата дейност.

По това направление са наети 2 лица на трудови договори, които са пряко ангажирани с въвеждане и изпълнение на мерки за дезинфекция на сградния фонд на социалната услуга в ЦСРИ. Осигурени са ЛПС, извършва се дезинфекция на сградния фонд на социалната услуга.

Персоналът и потребителите на услугите ще бъдат тествани при нужда за COVID19. Двете дейности по Проекта – „Патронажна грижа“ и „Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности“ – са с продължителност от 12 (дванадесет) месеца.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура