Максималният брой точки за всички матури става 100

30 Sep, 2021

Максималният брой точки при всички изпити от националното външно оценяване (НВО) след IV, VII и X клас става 100, съобщи МОН.

Оценките в удостоверенията ще бъдат записвани в точки, а за IV клас и приравнявани към оценки по обикновенната система.

Уеднаквяването на максималния брой точки е направено с промяна в Наредба №11. Целта е да се улеснят учениците, родителите и учителите при преценката им до каква степен четвъртокласниците, седмокласниците и десетокласниците покриват изискванията за усвоени знания по съответните предмети.

Както и досега, точките за всяка тестова задача в рамките на конкретния тест ще са съобразени с познавателното равнище, спецификата и трудността й.

В края на учебните занятия и през тази учебна година учениците от IV, VII и X клас ще положат изпити по български език и литература и по математика от националното външно оценяване (НВО). Учениците от VII клас по свое желание ще могат да се явят и на изпит по чужд език, а учениците от Х клас – по чужд език и по информационни технологии за оценка на дигитални компетентности.

Чрез въпросите и задачите в изпитните тестове се проверяват знания и умения, усвоявани не само в последния клас, но във всички класове от образователния етап. Все по-голям дял заемат казусите, свързани с практическо прилагане на наученото, и за успешното справяне с тях не се изисква допълнителна подготовка.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура