Археолози проучват пещера Чая край Чепеларе

20 Sep, 2021

Стартираха археологическите проучвания на пещера Чая до град Чепеларе. Финансирането на начинанието е осигурено от Община Чепеларе по програмата за туризма за 2021г., приета на заседание на Консултативен съвет по въпросите за туризма в Общината.

Проучването се осъществява под ръководството на доц. Костадин Кисьов и София Христева – докторант в Националния археологически институт към БАН, с участието на Марин Господинов – директор на Музей на родопския карст Чепеларе и представители на пещерен клуб „Студенец“ Чепеларе.

Пещерата е регистрирана за пръв път през 1995 година. При системни палеонтологични изследвания в района на Чепеларе, проведени от Музея на родопския карст през 2017 и 2018 година, под ръководството на Марин Господинов, в пещерата бяха открити фрагменти от глинени съдове.

След определянето и датирането на фрагментите стана ясно, че пещерата е обитавана в периода на бронзовата и желязната епохи (III- II хил. преди Новата ера), което я прави едно от най-ранните пещерни обиталища в Родопите и най-ранното и единствено открито за сега такова за територията на Община Чепеларе.

През този сезон усилията на археолозите ще бъдат насочени към проучване на привходните части на пещерата и началото на основната галерия.

Поради близостта на пещерата до града и живописния район, в който се намира, както и уникалността на обекта, амбицията на Община Чепеларе и Музея на родопския карст е да превърне пещерното обиталище в туристически обект, както и да обособи екопътека до него.

Всички археологически находки ще постъпят във фонда на Музей на родопския карст в Чепеларе, където ще бъдат експонирани. По този начин жителите на Чепеларе и неговите гости ще имат възможност да се запознаят с културата на най-ранните обитатели в района.

 

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура