НАП Смолян събра 821 хил. лева просрочени задължения от получатели на обществен ресурс

14 Sep, 2021

821 хиляди лева са събрали публичните изпълнители на Националната агенция за приходите в Смолян от началото на годината до края на август чрез автоматизираната система за уведомяване на НАП преди плащане от държавата към частни субекти.

Системата изисква, преди всяко плащане от държавен или общински орган към изпълнител на обществена поръчка или друг получател на обществени ресурси, да се провери дали компанията няма неплатени данъци, осигуровки или други публични задължения.

Ако фирмата е длъжник към бюджета, публичен изпълнител на НАП може да използва цялата или част от сумата на плащането, за да погаси дълговете към фиска.

От началото на годината до края на юли в специализирания софтуер са обработени почти 350 000 заявки за плащане от държавата към частни субекти, като в близо 25 000 случая получателите на обществен ресурс са се оказали длъжници към фиска.

Общо подобрение на събираемостта отчитат още от приходната агенция, като съобщават, че над 96 % от всички новодекларирани за внасяне данъци и осигуровки към края на юли са били погасени – в срок или след предприемане на мерки за събирането им.

  • Снимка: iStock
Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура