Обмислят удължаване на електронното преброяванe

13 Sep, 2021

През последните три дни, независимо от затрудненията, се преброяват по около 100 000 души на ден. Въпреки това темповете са ниски, казва в интервю за БТА председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Онлайн преброяването не тръгна гладко заради атаките срещу информационния сайт, през който се влиза в системата, каза Цветарски и допълни, че тези атаки са наложили да се ограничи капацитетът на системата, което е затруднило регистрацията.

Той припомни, че в първите дни на електронното преброяване е имало атаки тип „отказ от услугата“, като най-силната от тях е надвишавала 250 гигабита в секунда. Няма опит за проникване и източване на данни от системата, каза Цветарски и допълни, че в публичното съзнание всяка кибер атака се възприема като хакерска.

НСИ не е на самотен остров. Системата за преброяването е част от общата информационна  инфраструктура в държавата. Ако само един от регистрите и то само за секунда спре да работи нормално, хората, които в тази секунда се преброяват, ще видят, че нещо не е наред. При преброяването през 2011 г. всички данни, които сега се проверяват в други регистри, са били предварително предоставени на НСИ.

Като водеща институция при преброяването, НСИ и лично аз носим отговорност. Извинявам се на хората за трудностите, благодаря на тези, които се преброиха и апелирам останалите също да го направят, каза още председателят на НСИ.

Според него е нормално да се даде малко повече време за електронно преброяване, най-малко за да бъдат компенсирани първите дни, в които заради трудностите много хора се отказаха да се преброят електронно. Решението обаче трябва да се вземе от Централната комисия по преброяването и правителството.

За първите четири работни дни на телефона на колцентъра за преброяването са се обадили 18 260 души, каза Цветарски и допълни, че само в последния час е имало няколко обаждания, че регистрацията с една определена поща не работи.

Случаите се проверяват един по един и се оказа, че хората обикновено бъркат разширението – пишат .bg вместо .com. Има хора, които се опитват да се регистрират по няколко пъти, защото изведнъж решават, че ще напишат друг адрес. Естествено системата ги отхвърля, защото разпознава, че човекът е един и същ. Част от затрудненията са свързани с отбелязване на местоживеенето на картата, описа Сергей Цветарски затрудненията на гражданите при преброяването.

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура