Евродепутатът Ева Майдел се цели в подобряване на киберсигурността

10 Sep, 2021

В последните години зачестиха кибератаките в целия свят. През 2017 стана най-голямата световна атака за откуп – WannaCry, която засегна над 230 000 компютъра по цял свят, включително критични системи. Загубите от нея се оценяват на над $4 млрд.

Това коментира българският евродепутат Ева Майдел.

Само преди няколко месеца, на 7 май беше ударен най-големия тръбопровод в САЩ – Colonial Pipeline. Kомпанията спря подаването на петрол. В някои части на САЩ се появи недостиг на гориво, а авиокомпании промениха полетите си, посочи тя.

Aтакатa на сайта на НСИ за преброяването засега изглежда сравнително безобидна, тъй като няма пробив в данните. Но това е сигнал за готовността на компании и държавни институции да живеят в новите условия на глобална свързаност, в който злоупотребите, престъпленията са невидими, но последствията от тях много тежки, отбеляза Майдел.

В момента в ЕП работя по промени в Директивата за мрежите и информационните сиситеми (NIS2). Целта е да заздравим киберсигурността, като въведем по-силни и изпитани практики за защита от атаки, универсални протоколи за реакция при пробиви, еднакви критерии при оценка на риска, заяви Ева Майдел.

Ще има по-ясни и строги изисквания за националните органи, които да следят за предприетите мерки от институциите и компаниите. Време е да приемем онлайн защитата като един от най-сериозните предпоставки за успеха на всяка компания и институция, поясни евродепутатът.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура