Пампорово, Банско и Боровец са готови за предстоящия ски сезон

08 Sep, 2021

Министърът на туризма Стела Балтова обсъди неотложните мерки и действия за подготовката на зимния сезон на работна среща с представители на трите най-популярни български ски курорта – Пампорово, Банско и Боровец.

Министър Балтова увери, че се предприема необходимото, за да се гарантира успешен старт на ски сезона и високо качество на зимния туристически продукт у нас, който да привлече гости от страната и чужбина, въпреки обстоятелствата заради пандемията.

Балтова постави като неотложна темата за определяне на карантинни хотели – кои да бъдат те, както и организацията по определянето и работата им беше обсъдено с бизнеса и областните управители в районите на водещите зимни курорти у нас.

Представителите на Пампорово, Банско и Боровец увериха министъра, че са готови за предстоящия ски сезон и изразиха оптимизъм за него след лято 2021, а и с оглед на опита, който натрупаха от предходния зимен сезон в условията на пандемия.

Основна тема в разговорите бяха здравните мерки, които трябва да гарантират сигурността на туристите и работещите в условията на пандемията. В обсъжданията се включи и заместник-министърът на туризма Даниела Стоева.

Като особено важен беше повдигнат въпросът за навременната информираност на бизнеса. Министър Балтова увери, че от началото на служебния мандат сред приоритетите й е била информационната обезпеченост и продължаващото й подобряване.

Информацията, която се публикува на националния туристически портал, ще продължи да бъде своевременно обновявана и актуализирана и през предстоящия зимен сезон.

На срещата Министерството на туризма представи също така и планираните си маркетингови активности за предстоящата зима 2021/2022.

Осигуряването на качеството на зимния туристически продукт ще бъде гарантирано с помощта на Комисията за защита на потребителите, БАБХ, РЗИ, ГД „Национална полиция“ и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, които се включиха в дискусията с конкретни предложения и обсъдиха бъдещи съвместни действия.

Важен участник бяха и лифт операторите на ски зоните, които изразиха опасения, че закъсняват с ценообразуването на лифт-картите заради повишаването на цените на тока, както и поради неяснотата относно ставката ДДС за целия зимен сезон. Те обаче увериха, че сигурността и безопасността на туристите е гарантирана.

Участниците изразиха задоволство от навременно стартиралата подготовка за сезона. Предстои провеждането на последващи срещи, посочиха от министерството на туризма.

Пампорово е номиниран в конкурса на Word Ski Awards за най-добър ски курорт в България за 2021 г.

Победителите в престижния конкурс, който е обявен за „Оскарите на туристическата индустрия”, ще бъдат определени чрез онлайн гласуване, което ще продължи до 31 декември.

Пампорово приканва многобройните си посетители да подкрепят любимия си курорт тук:   https://worldskiawards.com/vote/pamporovo-2021 .

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура