Учебната година ще започне присъствено

02 Sep, 2021

Учебната година ще започне присъствено. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг, на който бе анонсирано затягане на мерките срещу разпространението на коронавируса от 7 септември.

Детските градини също остават отворени. При провеждането на изпити се допускат до 30 лица в помещение, но с всички предпазни средства.

Ако епидемичната обстановка се влоши още, училищата все пак може да бъдат затворени.

Решения за преминаване към дистанционно обучение ще вземат здравните инспекции по места, на база на данните за заболеваемост, обясни образователният министър професор Николай Денков.

Ние ще бъдем активен участник в този процес и ще искаме, първо, да бъде доказано, че в съответното населено място наистина има такъв проблем, така че да не пострадат учениците в малък град заради това, че на друго място имаме висока заболеваемост. И второ, имаме категоричното мнение, че училищата трябва да бъдат затваряни последни и отваряни първи в мерките, които се вземат в държавата, каза Денков.

Определиха датите за матурите и ваканциите през новата учебна година

За присъствено започване на новата учебна година се обявиха още премиерът Стефан Янев и вицепремиерът Гълъб Донев.

По думите на Стефан Янев в условията на пандемия всяко четвърто дете в училищна възраст не е било включено активно в учебния процес.

Всички знаем какви са цифрите, какви са очакванията на обществото. Много е важно отсега да кажем, че подготовката е учебната година да започне присъствено, коментира премиерът Янев.

Социалният министър Гълъб Донев също отбеляза, че служебното правителство не отстъпва от ясно заявения ангажимент учебната година да започне в класната стая, а не от дома пред компютъра.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура