Ева Майдел: През последните няколко години ЕС направи много, за да подобри управлението на данни

12 Aug, 2021

През последните няколко години ЕС направи много, за да подобри управлението на данни. Това заяви пред БНР българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел, която е член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и заместник член на Комисията по икономически и парични въпроси в Европейския парламент.

Преди дни Комисията на Европейския парламент по промишленост и изследвания гласува проект на законодателен акт за улесняване на обмена на данни в рамките на единния пазар.

Предложението определя условията за повторно използване на данни от публични органи, частни дружества и граждани, като целта му е да даде възможност за безопасно споделяне на чувствителни данни, съхранявани от публични органи, и да регулира обмена на данни от частни субекти.

Направихме много в законодателството и в частта, която се отнася за обмена и споделянето на лични данни чрез регламента GDPR, който събра доста популярност, както от една страна за това, че прави нашите лични данни да бъдат по-защитени, но също така създаде и някои трудности за по-малките и средни предприятия и по-малките институции, които трябваше да се съобразят с неговите правила. Това, което се опитва регламентът да направи е нещо като Шенгенско пространство за данни, поясни Ева Майдел.

Такова пространство, в което данните да могат да се обменят свободно, спрямо нашите правила и принципи, но не на всяка цена. Все пак Европа е континентът с най-голямата индустриална база данни. От своя страна дигитализацията и всички индустриални процеси, както и ръста на свързаните устройства, които наблюдаваме в момента, големите масиви от данни, означава, че навлизаме в един нов период на ускорено генериране на индустриални данни, отбеляза Майдел.

С Общия регламент за защитата на данните се определят подробни изисквания към дружествата и организациите относно събирането, съхраняването и управлението на лични данни, приложими за европейските организации, които обработват лични данни на физически лица в ЕС, както и за организации извън съюза, чиято дейност е насочена към лица, живеещи в него.

Когато личните данни се предават извън ЕС, те трябва да продължат да бъдат защитени от разпоредбите на Общия регламент за защитата на данните.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура