Сериозен ръст на туристите в Родопите

26 Jul, 2021

Със средства от постановление на Министерски съвет от преди около година за общината през летния сезон правим доста рехабилитации и ремонти на улици и пътища. Това заяви пред Радио Фокус заместник-кметът на Смолян Марин Захариев.

Имаме по-сериозни интервенции в селата Гела, Солища, Смилян, вече свършихме работа по селата Лъка, Орешец, Кокорово, Влахово, в Чокманово и Полковник Серафимово се работи също, посочи той.

В Пампорово имаме отделно средства и там вече сме готови с рехабилитация на подходите към туристическо ядро „Студенец“ , пътят към кулата „Снежанка“, където цялостно са асфалтирани участъци, отбеляза Захариев.

Ремонти текат и по пътя за станцията на НЕК и всички участъци в курорта ще бъдат рехабилитирани. Към курортно ядро „Малина“ ще има също основна рехабилитация на пътя, увери Захариев.

Уличното осветление от „Мирчо войвода“ до „Студенец“ също ще се направи. Стълбището от паркинга до курортно ядро „Студенец“ вече е затворено и то ще бъде осветено с LED-лента. С всички тези дейности, инфраструктурата на община Смолян в курорта Пампорово ще бъде напълно обновена, обясни Захариев.

Той допълни, че очакват стартирането на огромен проект за улично осветление в град Смолян, който малко се бави, тъй като от Общината са поискали промяна от Министерството на енергетиката за по-добри осветилетни тела.

По отношение на туризма имаме рехабилитация на Момчилова крепост. Социалните жилища в Смолян по-сериозно ще се работи там, обновление на каскадата, ремонт на покрива на Родопски драматичен театър, както и на сградата на „Журналиста“, ще се рехабилитират и тротоарите на бул. „България“ и още проекти. Така че има сериозни инвестиции в Смолян и се надяваме да има още, каза още зам.-кметът на Смолян.

През летния сезон има много сериозен ръст на туристите в Родопите, посочи Марин Захариев.

Дали заради Ковид, или заради преоткриването на планината, наистина хората предпочитат уединението и малките къщи за гости и вили в района на Смолян и общината. Благодаря и на „Пампорово“ АД, които инвестират сериозно в летен туризъм и на смолянските НПО-та и партньори, които имаме на Каньона на водопадите, в Ардинското корито, в селата Кошница, Смилян, проходната пещера „Кошница“, клубовете по катерене и приключенските клубове, заяви Захариев.

Тенденцията е от няколко години, но се засили това лято, хората да търсят не големите и луксозни хотели, а природата и по-малките дестинации в планината. Имаме вече доста велотурове. Хотелиерите казват, че има сериозен интерес от страна на туристите в региона, поясни Захариев.

Той допълни, че българите се насочват основно към морето, но успяват да съчетаят морето и планината. Зам.-кметът на Смолян изрази надежда, че ако до края на годината, каквито са очакванията, се отвори и граничния пункт при Рудозем, туристите ще могат да съчетават почивката и да ходят една седмица на море и после да остават в планината.

Ръстът е сериозен и ние – бизнес общини и НПО-та, трябва да отговорим с повече услуги и атракции, за да може да утвърдим региона и да залагаме вече по-сериозно на туризма в четири сезона.

До април хората да идват тук, за да карат ски, от май и юни да идват на почивки за лятото, септември и октомври е по-слаб сезона, а от началото на декември да започва и зимния туризъм. Трябва да залагаме на тези наши дадености, за да може повече хора да се наслаждават на Родопите, посочи Захариев.

Той отбеляза, че доста хора, които са идвали на почивка край Смолян, са решили да си закупят къща или вила в региона. Това се засилва покрай възможността за работа от разстояние, някои хора се заселват постоянно в планината или пък за по няколко месеца. Това са и косвени приходи и позитиви за нашия регион, допълни зам.-кметът на Смолян.

 

Източник: Focus News

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура