Марин Захариев: Планетариумът ще бъде в топ дестинациите на Балканския полуостров

23 Jul, 2021

Един от най-значимите проекти в културната и образователната сфера в Смолян за обновяване и енергийна ефективност на сградата на Планетариума ще започне да се реализира до края на месец юли. Това заяви пред Радио Фокус зам.-кметът на Смолян Марин Захариев.

Целият проект е на стойност 4 156 000 лева, от тях 2 656 000 лева са безвъзмездна финансова помощ и 1,5 млн. лв. са финансиране от финансовия инструмент от Фонда за устойчиви градове. Продължителността на проекта е 30 месеца.

В рамките на проекта ще бъде извършен основен ремонт и реконструкция на планетуриума в Смолян. Планират се мерки по енергийна ефективност – подмяна на дограма, топлоизолация на стени и покрив, подмяна на отоплителна и вентилационна ел. и ВиК-инсталации, подмяна на настилки и облицовки, съобразяване на спецификата на отделните помещения и осигуряване на достъп за хора с увреждания, както и пожарна безопасност и други дейности, поясни Марин Захариев.

Планира се и обособяване на втори посетителски център, с който ще се допълнят услугите, които се предоставят – интерактивни услуги, които ще се допълнение към основната звездна зала и ще бъдат много интересни – пътувания да различни планети и луната, така че посетителите да могат да възприемат по един друг начин заобикалящата ни вселена, обясни Захариев.

По думите на Захариев, с оглед на проекта, община Смолян инвестира и още средства в подходите и вертикалната планировка, които са извън самия проект. По този начин, извън сградата ще се оформи един цялостен комплекс, който граничи с булевард „България“, надписа Смолян и Езиковата гимназия, която е в близост.

Захариев уточни, че тези дейности вече се извършват, а по отношение на стартиране на СМР за енергийната ефективност, дейностите започват до седмица или до края на юли.

Последният етап от реализацията на проекта е доставката на оборудването, тъй като там е по-специфично по отношение на купола, на нов цифров проектор и озвучаване. Процедурите се обявяват за обществена поръчка, коментира Захариев.

Надявам се до края на тази година да има доставка на апаратура и така до началото на 2022 г. да имаме едни обновен планетариум. Смело можем да кажем, че ще бъде в топ дестинациите на Балканския полуостров. Покрай подготовката на проекта гледахме и други проекти и се оказа, че на Балканите това ще бъде една страхотна инвестиция – съвременна и модерна, посочи заместник-кметът.

Марин Захариев уточни, че няма да забравят и началото – старият телескоп ще бъде наличен и ще се показва на посетителите и ще се демонстриран работа с него. Така ще се направи преход от традицията до модерната визия на един планетариум, допълни Захариев.

 

Източник: Focus News

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура