Ръст на туристите в Ягодинската пещера и панорамната площадка Орлово око

21 Jul, 2021

Увеличават се посетителите на Ягодинската пещера и панорамната площадка Орлово око в Родопите. Това каза за Радио Фокус Сергей Генчев от Туристическо дружество Родопея, стопанисващо туристическите обекти.

За разлика от миналата година, когато заради пандемията нямаше туристи, тази година хората се активизираха, отбеляза уредникът.

До около 10 юли туристопотокът беше слаб, но след това посетителите са доста като за непандемично време и може да се сравнят с туристите през 2019 г. Интерес има както към пещерата, така и към панорамната площадка, поясни Генчев.

Той уточни, че дори през последните дни на повече туристи се радва Орлово око. Има групи и от чужденци, чиито туроператори са направили така, че да включат и площадката като дестинация към пътуването им.

През последните години то стана дори по-известно от Ягодинската пещера като търсене и се сравнява от посетителите с грандканьона Колорадо, посочи Генчев.

Платформата на Орлово око е построена на ръба на скала, разположена на 1563 метра надморска височина.  От площадката могат да се наблюдават Буйновското ждрело, село Борино, Чала, село Ягодина, а в далечината – части от Пирин, Рила и планини в Гърция. До там се стига по два начина – пеша и с високопроходими автомобили.

Повечето от туристите предпочитат да стигнат до площадката с джипове, но не липсват и такива, които да стигнат до живописната гледка и по специално направения за това пешеходен маршрут. Някои от туристите отиват до панорамната площадка след като посетят пещерата, а други вече са идвали в нея и отиват направо там, допълни Генчев.

Сергей Генчев отбеляза, че през тази година, освен доста посетители, в Ягодинската пещера се е възродила и традицията за организиране и провеждане на сватби.

Има хора, които посещавайки пещерата разбират, че тук се правят бракосъчетания и предприемат да организират сватбата си там. Други пък, които са се оженили в пещерата преди 10 години, идват с децата си отново в пещерата и им показват, че именно тук са сключили своя брак. Радваме се, че поддържаме традицията със сватбите при нас от години. Тук те стават много интересни, по родопски обичай и под звуците на каба гайда и разбира се са много запомнящи се, коментира Генчев.

Той изрази очакване, че през август и септември в пещерата и на панорамната площадка също ще има много туристи.

Тенденцията и тази година е добра и засега върви така, както е било в предходните години, преди пандемията, допълни Сергей Генчев.

 

Източник: Focus News

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура