Публикуваха за обществено обсъждане проект на Националния план за въвеждане на еврото в България

05 Jul, 2021

Проектът на Националния план за въвеждане на еврото в България е публикуван за обществено обсъждане в рамките на един месец.

След включването на българския лев към ERM II, подготовката за присъединяването на България към еврозоната е при целева дата 1 януари 2024 г.

Превалутирането на парични стойности от лева в евро ще се извърши чрез прилагане на пълния цифров размер на фиксирания курс на преобразуване, т.е. използване на всичките пет знака след десетичната запетая и след това закръгляване на получената сума до два знака след десетичната запетая в съответствие с обичайните правила. Не се разрешава преизчисляване на цени при курс, различен от фиксирания обменен курс. Не следва да се допуска налагането на допълнителни такси и комисиони за преизчисляването върху потребителите, е посочено в проекта на плана за приемане на еврото.

През първия един месец от деня на въвеждането на единната европейска валута в България левът и еврото ще бъдат в обращение едновременно, като и двете валути ще бъдат със статут на законно платежно средство. Това означава, че ако страната ни се присъедини към еврозоната на 1 януари 2024 г., до 31 януари 2024 г. включително левът и еврото ще бъдат едновременно законно платежно средство. След изтичането на този един месец, еврото ще остане единственото законно платежно средство в България, пише в документа.

През първите шест месеца от датата на въвеждане на еврото кредитните институции в България и „Български пощи“ ЕАД ще обменят безплатно на каса банкноти и монети от лева в евро, а през следващите шест месеца ще могат да налагат такса за тази услуга. В периода след изтичането на една година от въвеждането на еврото банките и „Български пощи“ ЕАД по своя преценка ще предоставят услугата за обмяна на банкноти и монети от лев в евро, като могат да въвеждат такса за тази услуга, се сочи в проекта на планa.

БНБ ще обменя без такса банкноти и монети от лева в евро от деня на приемане на еврото за неограничено време, пише в проектоплана на въвеждане на еврото в страната.

Целият проект на Националния план за въвеждането на еврото в България може да намерите ТУК.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура