Малкото мече, намерено край Смолян е женско и се казва Хуба

10 Jun, 2021

Малкото мече, което беше спасено в планината край Смолян е женско и се казва Хуба като Хубава. В момента за него се грижи екип от специалисти от парка за танцуващи мечки в Белица.

Малката Хуба е на диета с адаптирано мляко и плодове. Тя е на около 4 месеца. В парка за мечки над Белица Хуба е любимото бебе на всички.

В момента е на адаптирано мляко, оризова каша, плодове и ядки. Изяжда около килограм храна на ден, малко повечко от килограм. След медицински преглед се установи, че тежи около 6 килограма и заради това трябва да изяжда между 10 и 20% от теглото си, разказа пред NOVA Калина Вълчинкова от Парка за танцуващи мечки.

Преди да бъде пуснато обратно в естествената си среда, мечето ще премине през едногодишен период на реадаптация. През това време то трябва да порасте и укрепне физически. Ако сега бъде върнато в местообитанието си, шансовете му да оцелее са много малки.

Независимо, че това е малко мече става въпрос за хищник и следователно винаги може да се намери нещо, за което би било опасно, така или иначе препоръчваме, ако случайно видите малко мече в природата никога не го доближавайте, заяви Калина Вълчинкова.

Какво се е случило с мечето и защо то е открито само, засега не се знае със сигурност.

ОТ парка планират мечето да бъде изпратено за реадаптация в гръцкия център Арктурус. Такива действия са предприети и през 2018 година, когато отново в Родопите са били открити три малки мечета без майка.

Този център има опита, тъй като вече пет години правят такива реадаптации, освен това базата е със силно ограничен човешки достъп, посочи шефът на парка Димитър Иванов.

Идеята е след това мечето да бъде върнато в България и пуснато в дивата природа, без да губи страха от хората и без да привиква с човешко присъствие, допълни Иванов.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура