Още едно бизонче се роди на свобода в Родопите

07 Jun, 2021

Още едно бизонче се роди в Източните Родопи. Новото попълнение е мъжко и е родено през втората половина на май месец. Така стадото вече наброява 12 животни.

Това е четвъртото животно от този вид, което се ражда на свобода на юг от Дунав от векове насам, след като през 2019 г. бизоните бяха освободени в дивата природа на Родопите.

Малкият и майка му се чувстват добре, а в грижите за бебето са ангажирани и другите членове на стадото. Интересно е, че тази година всички женски се отделиха и се върнаха след близо две седмици с вече укрепналото новородено. Обикновено само майката се отделя от стадото, за да роди, споделя Христо Христов, член на екипа на Фондация По-диви Родопи.

След освобождаването им от адаптационната ограда през 2019 г. животните постепенно са започнали да заемат екологичната си ниша и да извършват сезонни миграции – есента и зимата прекарват в по-ниската част на Дивечовъден участък “Студен кладенец”, а през пролетта постепенно се качват към по-високите и трудно достъпни части на района.

Първите животни в района докарани в Дивечовъден участък “Студен кладенец” през октомври 2013 г. от Германия.  През 2017 г. две млади животни, дарение от зоопарка в Зул, Германия се присъединени към групата, а през октомври 2020 година още два бизона отново дарение от два европейски зоопарка – унгарския зоопарк Сощо край град Ниредхаза и Братиславския зоопарк в Словакия.

Зубърът, наричан още европейски бизон, е един от символите на природозащитата в Европа. Неговата история е пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването, но с много усилия може да бъде и възстановен.

Бизонът е и най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми. В Студен кладенец бизоните съжителстват с елени лопатари, благородни елени, вълци, лешояди и още много редки и застрашени видове животни и птици.

Възстановяването на бизоните в Родопите е съвместна инициатива на Национално ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България” и Фондация “По-диви Родопи” и е от част от дейностите по възстановяване на едрите диви тревопасни в Източните Родопи.

 

Източник и снимки: Фондация По-диви Родопи

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт