Одобриха проекта за модернизация на уличното осветление в Смолян

27 May, 2021

Смолянският общински съвет даде съгласие за обезпечаване на авансово плащане по договор за безвъзмездна помощ за изпълнението на проекта за модернизация на системата за външно изкуствено осветление на град Смолян.

Кметът Мелемов заяви, че съгласно договора за безвъзмездна финансова помощ и общите условия по него, след подписването му, община Смолян в качеството й на бенефициент по програмата има право да получи авансово плащане в размер на 235 хил. лева, представляващо до 30% от безвъзмездно предоставената помощ, която е в размер на 784 хиляди лева.

Авансовото плащане е необходимо за частично обезпечаване на предвидените дейности в рамките на проекта. Съгласно условията на програмата е необходимо авансовото плащане да бъде обезпечено със Запис на заповед за сума в размер на авансовото плащане.

Така Общинският съвет упълномощи кмета да издаде тази запис на заповед за обезпечаване на авансовото плащане по проекта.

Партньор по проекта е норвежката организация Център за енергийна ефективност Енок Сентерет, град Орста, Норвегия. Организацията е с опит и практика в областта на енергийната ефективност и възобновяемата енергия.

Планира се подмяна с LED – осветление на целия град. Проектът е за внедряване на мерки за енергийна ефективност в системата за външно изкуствено осветление на град Смолян, включващи доставка и монтаж на нови светлоизточници, както и изпълнението на нова система за енергиен и експлоатационен мониторинг.

Основна цел на проектното предложение е подобряване условията на живот на населението на град Смолян чрез реконструкция и модернизиране на системата за външно изкуствено осветление на града.

След реализирането на енергоспестяващите мерки, заложени в енергийното обследване и инвестиционния проект, ще се постига високо ниво на икономия, както от спестената електрическа енергия, така и от спестените директни разходи по поддръжката на системата. Планира се да бъдат подменени над 3000 светлоизточника.

Специфични цели са намаляване на потреблението на енергия и намаляване емисиите на СО2, спестяване на разходите за поддръжка на системата за външно изкуствено осветление.

 

  • Снимка: © Юлия Лазарова
Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура