Завършването на мечтания от родопчани ГКПП Рудозем-Ксанти върви към финал

12 May, 2021

Не следва да има притеснения относно завършването на този обект, тъй като финансирането е изцяло подсигурено – около 3 млн. лв. са осигурени по Програмата за трансгранично сътрудничество „Гърция-България 2014-2020“, а финансирането до 18 млн. лв. е осигурено от държавния бюджет с постановление на Министерски съвет от 18 декември 2019 година, и тези средства са по сметките на Областна администрация Смолян.

Така че от гледна точка на финансиране, не следва да има притеснения за завършването на проекта, заяви областният управител нa Смолян Недялко Славов.

Продължава строителството и от гръцка страна, където се изгражда пътната отсечка от Димарио до границата, поясни Славов.

Предстои завършването на части – Архитектура, Електрическа, ВиК, ОВиК, Пожарна безопасност, Ограничителни системи, знаци и маркировка, Паркоустройство, Оборудване и обзавеждане.

Поддържа се постоянен контакт с всички участници в строителния процес – възложител, строител, строителен надзор, авторски надзор.

Седмично се провеждат работни срещи на участниците в строителния процес, като се канят или уведомяват представители на заинтересуваните институции – МРРБ, Агенция Митници, РД Гранична полиция, Агенция Пътища, ЮЦДП, РС ПАБ, Електроразпределение Юг, БТК, ВиК ЕООД, Община Рудозем и др.

Непрекъснат е работният режим със Секретариата в Солун, Гърция във връзка с реализиране на Проекта с акроним „CrossBo“ по Програма за сътрудничество INERREG V-A „Гърция-България, 2014-2020”.

Инж. Стефан Соколов даде прогнозен срок за завършване на обекта до края на юни 2021 г., като проектът към момента е завършен на над 80%.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура