Зам.-областният управител Андриян Петров връчи наградите за библиотека и библиотекар на годината

12 May, 2021

За поредна година, под патронажа на областния управител на област Смолян Недялко Славов, се проведе конкурсът „Библиотека на годината” и „Библиотекар на годината”.

По традиция победителите бяха наградени на 11 май, когато библиотекарите отбелязват своя професионален празник.

По този повод в Регионална библиотека „Николай Вранчев” – гр. Смолян се проведе Регионален форум „Съвременният поглед върху библиотеката и библиотечната професия“ и се състоя тържествена церемония по връчване на годишните награди.

С годишната награда „Библиотека на годината“ бе удостоена библиотеката при НЧ „Христо Ботев – 2000“ – гр. Рудозем. Тя разполага с фонд от 11 526 единици. Посещенията през изминалата година са 1 073, а заетите библиотечни материали – 1 922 броя.

От 2010 г. в библиотечното помещение е обособен компютърен кът с 5 работни места, осигурени по Програма „Глобални библиотеки“. През 2020 година библиотеката е получила 1 208,53  лв. финансова помощ от Министерството на културата по програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“.

През изминалата година библиотечният фонд е обогатен със 110 нови книги, благодарение на одобрен проект по програма на Министерство на културата.

Биляна Сиракова, която е библиотекар в НЧ „Никола Й. Вапцаров – 1997“ – с. Средногорци, общ. Мадан е носител на годишната награда „Библиотекар на годината“.  Сиракова работи в НЧ „Никола Й. Вапцаров – 1997“ – с. Средногорци от 2005 г. като ръководител на група за автентичен фолклор. От 2006 г. до 2009 г. заема длъжността организатор – дейности, а от 2010 г. е библиотекар в читалището.

Участвала е в обучения към Програма „Глобални библиотеки“. Участва в създаването на групи по интереси към библиотеката – Клуб „Съхрани българското“, кръжок „Сръчни ръце“, които ползват ресурсите на библиотеката, подкрепят и участват в библиотечните инициативи. Работи с деца и ученици. Работи в партньорство с културни институции и творци, училища и детски градини. В професионалните си изяви показва висок професионализъм, иновативност и творчество.

Биляна Сиракова има личен принос за силното присъствие на читалищната библиотека в живота на местната общност, реализирайки културни и образователни събития, включени в Културния календар на библиотеката.

Заместник-областният управител Андриян Петров връчи наградите, колекция от книги и грамота за Библиотеката при НЧ „Христо Ботев – 2000“ – гр. Рудозем и дървена пластика и грамота за Биляна Сиракова, библиотекар в НЧ „Никола Й. Вапцаров – 1997“ – с. Средногорци.

Петров поздрави и пожела здраве и успехи на всички библиотекари, от свое име и от името на областния управител Недялко Славов.

Родопската певица Златина Узунова в съпровод на гайдаря Петър Янев зарадваха с музикалните си изпълнения присъстващите.

Наградите „Библиотека на годината” и „Библиотекар на годината” са учредени от Областна администрация Смолян и Регионална библиотека „Николай Вранчев“ и се връчват ежегодно за постижения през предходната година.

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт