От 1 юни ще се издават само електронни рецепти

05 May, 2021

От 1 юни ще се издават само електронни рецепти. Tова обяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. По думите му аптеките са почти готови за изпълнение на електронните рецепти.

До момента са издадени към 100 хил. електронни рецепти, от които само 3000 не са били изпълнени. Установихме, че все още болничната система не е напълно готова. Накрая, когато изписват пациента, винаги дават рецепта, а със сега действащата уредба тази рецепта не би трябвало да бъде възможна за използване в аптека, обясни Пенков.

Здравните власти са решили да отложат до 31 май издаването само на електронни рецепти, за да се даде възможност на болниците в страната да въведат този софтуер и да бъдат обучени по отделенията.

Пенков очаква решението да бъде обнародвано в Държавен вестник в петък, така че до края на май ще важат всички видове рецепти, а от 1 юни ще бъдат само електронни рецепти.

От Българския лекарски съюз увериха, че личните лекари вече имат пълна готовност да работят със системата.

Това е последен срок. Винаги ще има някой неподготвен, но в движение ще стане готов, посочи д-р Нели Нешева от БЛС.

Аптеките имат готовност, колегите направиха всичко възможно, коментира проф. Асена Сербезова – председател на Българския фармацевтичен съюз.

 

Photo: iStock

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура