Президентът ще разпусне парламента и ще насрочи нови избори на 11 юли

05 May, 2021

Президентът Румен Радев обяви, че следващата седмица ще разпусне с указ Народното събрание и ще назначи служебно правителство.

Радев посочи, че в тази ситуация се очертава изборите да бъдат на 11 юли.

Ако и след тези избори стигнем до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза, посочи държавният глава.

Президентът заяви, че служебният кабинет трябва да се състои от уважавани експерти, които независимо от своите политически пристрастия, да бъдат обединени от целта за провеждане на честни избори и справяне с последствията от здравната и политическата криза в страната.

Радев призова всички партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят поведението си и да потърсят единодействие в името на насъщния дневен ред на България.

Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант на стабилността в динамичните процеси. Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса в предстоящите избори, каза Радев.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура