Борисов: Ако няма стабилно правителство, ще последва тежка политическа криза

26 Apr, 2021

Политически страхливец е този, който със 165 депутати казва, че не са му достатъчни и иска 240. Вече е ясно, че нито една партия няма желание да управлява и не може да предложи правителство, освен нас. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на работно съвещание с министри и експерти, участвали в разработването на Плана за възстановяване и устойчивост.

Премиерът бе категоричен, че ако няма стабилно правителство, ще последва тежка политическа криза.

Влизаме в най-опасното време. На другите все им е виновно изборното законодателство, подчерта министър-председателят.

Борисов посочи, че държавата ще бъде изправена пред хаос през следващите месеци. Без премиер, без правителство, с един кандидат-президент, който ще отговаря за всичко. Не можем да очакваме от един разединител да бъде безпристрастен и се вижда, че чака да се направят промените в Изборния кодекс, за да си направят машинациите, допълни още Бойко Борисов.

Министър-председателят напомни, че всички международни кредитни агенции дават високи оценки на икономическите показатели на България.

Ще има криза и тогава ще ги питам какво ще правят. Ако нямате отново мнозинство, какво ще правим? Постоянно ли ще искат избори, и то в момент, в който трябва да сме стабилни и да имаме добре работеща държава, за да се справим с кризата, коментира Бойко Борисов.

По отношение на Плана за възстановяване и устойчивост премиерът Борисов изтъкна ключовата му роля за подобряване живота на хората и увеличаване на икономическия растеж през следващите години.

Ние можем да носим отговорност и сме готови с Плана, изготвен с много работа и на базата на политическия опит. Ако опозицията има друг или „сега управляващите“, да представят техния, категоричен беше Бойко Борисов.

Ако ние управлявахме, Планът вече щеше да е в ЕК и щяха да са ни върнали препоръки. Другите обаче не са отишли да работят, а да създават хаос, отбеляза министър-председателят.

В хода на работното съвещание премиерът изтъкна, че Планът за възстановяване и устойчивост е съставен от четири стълба – Иновативна България, Зелена България, Свързана България, Справедлива България.

Борисов допълни, че България ще разполага с 12 милиарда лева безвъзмездна помощ и около 9 милиарда заемен ресурс.

Вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че Националният план за възстановяване и устойчивост безспорно е много важен финансов инструмент, но с него не се изчерпват средствата, които страната ни ще получи по линия на европейското финансиране до 2030 година.

Допълнително имаме много оперативни програми и Фонд за справедлив преход, който целенасочено ще инвестира в политиките за декарбонизация, подчерта Дончев.

Вицепремиерът отбеляза, че основен акцент в Плана са инвестициите в зелените политики, за които е отделен 40% от ресурса, а като друг приоритет се откроява образованието, иновациите и икономическа трансформация.

Няма как само с един план да решим всички инвестиционни проблеми на България, но до голяма степен считаме, че в него е заложена формулата на растежа – фокусирани инвестиции, които да доведат до промяна и реформи в ключовите сфери, каза още Дончев.

Заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева подчерта, че в сърцевината на Националния план за възстановяване и устойчивост стоят човешките ресурси и икономика, основана на знанието.

Реформите, които стартирахме в това правителство, успяха. Ние правим такива политики, които ще се видят и след 10 години, защото мислим за бъдещето, категорична бе Ангелиева. Тя изтъкна, че специален акцент се поставя върху модернизирането на образователната среда, както и върху промяна на облика на училищата и изграждането на студентски кампуси.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура