Община Смолян намалява и освобождава от наем терени и обекти заради кризата

31 Mar, 2021

Кметът Николай Мелемов предложи на Общинския съвет, намаляване или освобождаване на дължимия наем на физически и юридически лица, които са наематели или ползватели на общински терени и нежилищни обекти.

Това се отнася за периода на извънредната епидемична обстановка, въведена с Решение №325 от 14 май 2020 г. на Министерския съвет и удължаване с последващи решения.

Мотивите на кмета са, че с Решение №72 на МС от 25 януари 2021 г. е удължен срока на обявената епидемична обстановка и съгласно заповед на здравния министър от 18 март 2021 г. са въведени временни противоепидемични мерки от 22 до 31 март 2021 г., касаещи наемателите и ползвателите на общински терени и нежилищни имоти.

В тази връзка практически е преустановена дейността на част от наетите общински обекти и засегнатите физически и юридически лица са изправени пред невъзможността да експлоатират ефективно търговските си обекти или да получат нормални доходи от дейността си.

Поради тези причини, Мелемов предложи и Общинският съвет прие следните решения. Преустановилите дейността си лица, ползващи общински терени за разполагане на временни обекти – тротоари, площади, улични платна и терени за търговска дейност на открито да бъдат освободени от заплащане на такса и наем за периода на въведените временни противоепидемични мерки.

Общинският съвет даде съгласие наемателите неосъществяващи дейност в нежилищни обекти, подробно изброени в Заповед №РД-01-173/18.03.2021 г. и последващи такива на здравния министър, обектите- общинска собственост да бъдат освободени от заплащане на наем за съответния период, посочен в заповедта.

Във връзка с взетото решение за преминаване на обучение в електронна среда от разстояние и затрудненото упражняване на дейността за която са наети търговските обекти в училищата на територията на община Смолян, съветниците решиха.

Наемателите на търговски обекти в училищата да бъдат освободени от заплащане на наемни вноски за периода на въведените временни противоепидемични мерки и неприсъствено учебно време.

Дължимата наемна цена да бъде намалена с до 50% на търговски обекти в училищните сгради за периода на редуциран брой ученици във връзка с въведените временни противоепидемични мерки и неприсъствено учебно време.

За освобождаване от наем или намаляване на същия, задължените лица следва да попълнят и представят в Община Смолян декларация по образец, представляваща неразделна част от решението. На предплатилите за съответния период, сумите да бъдат приспаднати от следващото им плащане.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура