Въведените допълнителни противоепидемични мерки в Смолян се приемат и спазват

16 Mar, 2021

По данни от Националната информационна система за периода от 8 до 14 март 2021 година, 14-дневната заболяемост в област Смолян бележи ръст от 57.8% ( при 38% за страната ), като достига 400,8 на 100 хиляди, при 448,4 за страната. Това стана ясно по време на редовния брифинг на Областния щаб в Смолян относно разпространението на коронавируса.

Новите потвърдени случаи през изминалата седмица са 254 лица, като най-много заразени са установени в общините Златоград и Смолян. Наблюдава се покачване броят на заболелите в Мадан, Рудозем и Девин. Запазва се тенденцията преобладаващата част (76%) от диагностицираните да са на възраст 50+ години.

Директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева, обясни покачването на заболяемостта с разпространението на по-силно заразния британски щам, разхлабването на мерките от 1 март и връщането към присъствена форма на обучение в училищата. Тя каза също, че броят на потвърдените случаи  нараства и от по-високата откриваемост на заразени лица, откакто лабораторията за PCR и антигенни тестове в Смолян работи.

Д-р Кубатева обърна внимание, че се очаква през следващите две-три седмици да има подем на инфекциозния процес, като призова гражданите на област Смолян да спазват противоепидемичните мерки, за да бъде контролируем процеса и да се даде възможност на болничната мрежа да поеме всички случаи, които се нуждаят от хоспитализация.

Нараства и натиска върху лечебните заведения. През изминалата седмица заетостта на леглата, заети с пациенти с COVID-19, в болниците в област Смолян достига около 80%, като преди две седмици заетостта се е движила в рамките между 40-50%. Във връзка с осигуряването на болнични легла и поемане на пациенти, нуждаещи се от болнично лечение, с наша заповед от 15 март 2021 година е увеличен броят на леглата за COVID-19 в болниците: в Златоград – от 20 на 30 легла и в Мадан – от 18 на 25 легла. Такова ще бъде направено и за болницата в Девин. Към тази сутрин в болницата в Смолян има свободни 19 легла, в Девинската болница 6, в Мадан 4, в Златоград 1, заяви Кубатева.

В допълнение д-р Кубатева каза, че от Центъра по спешна медицинска помощ също отчитат повишаване на броя на повиквания от пациенти с коронавирус.

Директорът на ОД МВР Смолян – ст. комисар Николай Димов съобщи, че служителите на дирекцията, продължават да оказват съдействие на другите държавни институции по контрола за спазване на противоепидемичните мерки. През изминалата седмица са извършени 587 проверки за спазване на карантина, като са установени 3 случая на неспазване, за които са изготвени преписки и са докладвани на компетентните органи. Установени са 15 нарушения за неносене на маски. Оказани са 20 съдействия при съвместни проверки с РЗИ-Смолян.

В заключение изпълняващият длъжността областен управител Андриян Петров призова всички граждани, представителите на бизнеса, учениците да спазваме мерките, защото само това е начинът да ограничим разпространението на вируса и да се справим с пандемията.

Отговорното ни отношение дава възможност тук, на областно ниво, да не въвеждаме по-строги мерки, с което да бъдем социално ангажирани и към бизнеса, и към запазването на работни места, допълни Петров и благодари на медиите за активното им отношение и ангажираност към преодоляване на пандемията.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура