Радослав Смаилов от филиала на ПУ в Смолян стана студент на годината

05 Mar, 2021

Радослав Смаилов е студент във Филиала на Пловдивски университет в гр. Смолян, специалност „Български език и история“. Понастоящем е IV курс и завършва с пълно отличие.

За активната си научна и творческа дейност той е отличен с Националния приз „Студент на годината“ 2020 г. в категория „Педагогически науки“ от Национално представителство на студентските съвети в република България.

Националният приз „Студент на годината“ е най-престижния конкурс за млади хора в България и се провежда под патронажа на Министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Наградата на Радослав бе връчена лично от Йорданка Фандъкова – кмет на София на тържествена церемония в Аулата на Софийския университет.

През изминалата 2020 година, студентът има множество научни публикации в полето на медиевистичната история на България в национални и международни научни конференции, статия в съавторство с ас. Емилия Коцарова от ВУЗ и написано учебно помагало в съавторство с доц. д-р Георги Юручев също от ВУЗ. Завоюва 1-во място в Международен конкурс за есе на тема „Ту арфа звънлива, ту меч“, посветен на Иван Вазов.

През 2020 г. е отличен от Фондация „Еврика“ със стипендия по целево дарение „Акад. Александър Теодоров-Балан“. Участва и в студентския проект към Филиала на ПУ в гр. Смолян – „Дигитална интернет базирана библиотека за родопските диалекти“, ръководен от гл. ас. д-р Мирослав Михайлов.

Радослав, поздравления за поредната награда! Остават няколко месеца до твоето завършване – какъв е пътят занапред и кои са хората, които изиграха най-важна роля за теб в твоето обучение?

Благодаря Ви от сърце за поздравленията! Щастлив съм, че тя е в моите ръце и благодарение на нея се почувствах част от националния младежки научен елит. Пътят занапред е колкото ясен, толкова и неясен. Смятам да градя академична кариера и да се развивам в университета, стига да имам шанса да го направя, защото в днешно време човек е трудно да пробие само със знанията и уменията, които притежава, казвам го с болка.

Но аз не се отказвам лесно пред предизвикателствата и когато си поставя някаква цел, се боря с нея докрай. Да, остават буквално 4 месеца до завършването на бакалавър и защитата на двете ми дипломни работи за това завършване. След това ще уча магистратура по история във ФИФ на ПУ – „Българската история в балканския и европейския контекст, категоричен съм в това. .

Успех, Радослав! Радваме се, че млади хора като теб инвестират в образованието и остават в Смолян, за да работят за развитието на нашия край.

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура