Смолян отново влезе в червената зона на коронавируса

02 Mar, 2021

Област Смолян отново попадна в червената зона на епидемичната карта в страната, след продължаващо увеличение на случаите с коронавирус. Данните на РЗИ показват ръст с около 50% новите случаи на вируса през последната седмица.

В болниците също се наблюдава повишен брой пациенти с коронавирус, но без критичен натиск върху лечебните заведения и засега има достатъчно свободни легла.

Заместник-областният управител Андриян Петров откри и ръководи онлайн брифинг във връзка с актуалната епидемиологична обстановка в област Смолян. Той представи тенденциите в развитието на епидемичната ситуация.

Към 0:00 часа на 1 март 2021 г., общият брой на диагностицирани с COVID-19 от началото на пандемията в Смолянска област е  2 439  лица, от които 2 037 са излекувани, починалите са 221, а активни (в процес на лечение и изолация) са 181 (57 домашно лечение, 124 хоспитализирани). Лицата под карантина са 298.

Директорът на РЗИ-Смолян д-р Мими Кубатева отбеляза, че през последните четири седмици броят на новозаразените се увеличава, като 14-дневната заболяемост е нараснала до 138,1 на 100 хил. за областта при 247,3 за страната.

Това ни поставя в Червената зона на риск, заедно с още 24 области в страната, като има 5 области в тъмночервен цвят с над 300 на 100 хил. заболели. Засега само област Търговище остава в нискорисковата Жълта зона. Това показва, че в цялата страна се регистрира завишаване на заболяемостта от COVID-19, като седмичният ръст за областта е 50,9% при 48,3% за страната, заяви Кубатева.

По отношение на държавния здравен контрол, за двуседмичния период са извършени 100 проверки от инспектори на РЗИ-Смолян, като са издадени осем акта за установени нарушения на противоепидемичните мерки, две предписания за хигиенни мероприятия, както и предписание за спиране на обект за 48 часа, допълни д-р Кубатева.

Началникът на ендокринологично отделение в МБАЛ-Смолян – д-р Емилия Апостолова, каза, че в момента се наблюдава леко увеличаване на броя на хоспитализации в смолянската болница, но няма натиск върху болничното заведение.

Разполагаме с достатъчно възможности, като в момента пациентите с COVID-19 са настанени за лечение само в инфекциозно отделение. Имаме възможност при необходимост да увеличим леглата в източното крило на вътрешно отделение, както и в урология, каза тя.

Д-р Апостолова подчерта, че в периода декември-януари ръководството на МБАЛ-Смолян е успяло да организира бърз текущ ремонт, с което е осигурена кислородна вентилация за споменатите две крила на инфекциозно отделение и урология. Болницата разполага и с достатъчни количества от препоръчаните по протоколите медикаменти за лечение на пациенти с коронавирус.

Директорът на ОД МВР Смолян – ст. комисар Николай Димов съобщи, че полицаите, наред с ежедневните си задължения по опазване на обществения ред, продължават да оказват съдействие на другите държавни институции по контрола за спазване на противоепидемичните мерки, както и охрана на ваксини. През изминалата седмица са извършени 273 проверки за спазване на карантина, като са установени 3 случая на неспазване, за които са изготвени преписки и са докладвани на компетентните органи.

Във връзка с отварянето на заведенията от 1 март, д-р Жана Шишкова – началник отдел „Контрол на храните“ в Областна дирекция по безопасност на храните – Смолян каза, че още от май месец миналата година се извършват засилени проверки в обектите за търговия, производствени предприятия, детски градини, хотели, места за настаняване, обекти за обществено хранене. Като за първите 2 месеца на 2021 година служителите на ОДБХ-Смолян са извършили 758 проверки. От началото на годината не са постъпвали сигнали и не са установявани нарушения по спазване на противоепидемичните мероприятия.

Mihalkovo

Подобни

Новини от региона

туризъм

спорт

култура