Роженската обсерватория ще има нов телескоп за 3,5 млн. лева

25 Jan, 2021

След около 2 години в Роженската обсерватория ще функционира нов роботизиран телескоп с 1.5-метрово огледало, съобщиха от обсерваторията.

Доставката на телескопа се финансира по европейски проект. С новия телескоп Роженската обсерватория ще запази водещата си позиция в Югоизточна Европа като най-голям астрономичен комплекс.

Телескопът ще бъде произведен от австрийската компания ASA Astrosysteme GmbH, съгласно приключила обществена поръчка.

Новото оборудване ще позволява по-прецизни и бързи насочвания на оптичния уред, както и възможности за дистанционни наблюдения. Първата вноска за доставка на оборудването вече е заплатена, уточняват от НАО.

Доставката и монтажът на телескопа от съвременно поколение ще струват около 3,5 млн. лева.

Планира се изграждане на нова наблюдателна кула, в която ще се постави телескопът на ASA. Основният телескоп на обсерваторията с 2-метровото огледало в продължение на десетилетия бе най-големият в Югоизточна Европа. През последните години Гърция се сдоби с обсерватория с 2.3-метров телескоп.

С новото оборудване, което ще бъде доставено в следващите няколко години, Роженската обвсерватория запазва лидерската си позиция в региона като най-мащабен астрономичен комплекс, коментират запознати.

 

Mihalkovo

Подобни

Избори 2024

Новини от региона

туризъм

спорт

култура